bezár
 

színház

2009. 04. 03.
Kibővített gyűjtemény és új kiállítás a Tolnay Klári Emlékházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kibővült gyűjteménnyel várja a látogatókat a Tolnay Klári Emlékház a színművész szülőfalujában, a Nógrád megyei Mohorán; az idei első új kiállítást április 18-án nyitják meg - közölte az emlékház vezetője.

Szkéné színház

Újabb relikviákkal gazdagodott a Tolnay Emlékház gyűjteménye: a színésznő nemrégiben elhunyt lánya, Rátonyi Zsuzsa hagyatékából számos fényképet és személyes használati tárgyat kapott az emlékhely - mondta Balla István. Hozzátette: bemutatják többek között Tolnay Klári bibliáját, de megemlékeznek Rátonyi Zsuzsa édesapjáról, Rátonyi Ákos filmrendezőről is.

A tavaszi nyitásra külső-belső festéssel és tetőjavítással megújították az emlékházat.

Balla István elmondta: a működtetést és a fenntartást kisebb-nagyobb adományok mellett a Nógrád megyei önkormányzat támogatása is segíti, de a bevételek nagy részét a belépőjegyek alkotják.

A mohorai Tolnay Klári Emlékház galériájában április 18-án nyitják meg az év első új kiállítását, Szabó Massányi Kinga Hímes képek és ékes zene című tárlatát. A május 10-ig látogatható kiállítást Őze Áron Jászai Mari-díjas színművész nyitja meg.

Mohorán 2000-ben nyitották meg az emlékházat, amelyben a kétszeres Kossuth-díjas és kiváló művész Tolnay Klári életútját bemutató fényképekből, a személyes használati tárgyakból, családi ereklyékből és a nagy sikert aratott színházi előadásokat idéző kosztümökből állítottak össze kiállítást.

Több száz fénykép rögzíti a művésszé válás és a művészetteremtés folyamatát, látható egyebek mellett a gyűjteményben Tolnay Klári születési anyakönyvi kivonata, jogosítványa és útlevele is. Balla István elmondta: készülnek az 1400-as évekig visszamenő Tolnay-családfa bemutatására is.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés