bezár
 

színház

2009. 04. 03.
Új rektora van a Magyar Táncművészeti Főiskolának
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Táncművészeti Főiskola szenátusa Jakabné Zórándi Mária Harangozó-díjas néptáncművészt, tanszékvezető egyetemi tanárt választotta meg a az intézmény rektorának, az új vezető megbízatása négy évre. A rektor célja, hogy a főiskola rövidesen egyetemmé alakuljon.

Szkéné színház

Az új rektor május 15-én hivatalba, ezzel megszűnik az ifjú Nagy Zoltán 2008. március 23-ai halála óta tartó rektor nélküli állapot. A vezetői posztra egyébként két pályázat érkezett.

Jakabné Zórándi Mária elmondta: elsődleges célja, hogy a főiskola mielőbb egyetemmé váljon. Pályázatában is leírta: azt szeretné elérni, hogy nyitott szellemű, modern szemléletű, a világ változásaira rugalmasabban reagáló és a többivel egyenrangú művészeti felsőoktatási intézmény legyen a főiskola. Az új rektor gondol a pedagógus- és a koreográfus-képzés megújítására is, az egyetemmé alakulással összefüggésben pedig a mesterfokú tanulmányok bevezetésére.

Olyan növendékeket szeretne kibocsátani az iskolából, akik a nemzetközi táncéletben még versenyképesebbek. A klasszikus balett magas színvonalú oktatása mellett a modern technikákat is a képzés részévé teszi, mert ma már szinte kötelező, hogy egy próbatáncnál modern koreográfiát és improvizációt is be kell mutatnia a fiatal táncosnak.

A jelenlegi gazdasági körülmények között nagy nehézségek és kisebb szakmai sérelmek közepette lehet csak működtetni az iskolát. Ezek megoldására rövidesen egy rövid és egy hosszú távú koncepciót kell kidolgozni, igyekszik ebben is egyensúlyt találni - jegyezte meg.

Jakabné Zórándi Mária meg akarja őrizni az iskola családias légkörét és a vezetői struktúrán alapvetően nem akar változtatni. Szakály György rektorhelyettesi kinevezése 2012-ig szól, vele tovább dolgozik. Apróbb változások lehetségesek, hiszen nyílttá tette, hogyha valaki a koncepcióját nem tudja elfogadni, lépnie kell.

Az új rektor felidézte, hogy a főiskola élén korábban olyan klasszikus balettcsillagok álltak, mint Dózsa Imre, ifjú Nagy Zoltán, majd megbízottként Szakály György. Ő ugyan a néptáncból került a rektori posztra, de - mint hozzáfűzte - harmincötödik éve dolgozik az intézményben és tudható róla, hogy a táncművészet egészében gondolkodik.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés