bezár
 

zene

2009. 04. 02.
Berkes Kálmán a Győri Filharmonikusok élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Berkes Kálmán klarinétművész, karmester szerdától a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője - mondta Fűke Géza, a zenekar igazgatója.

prae.hu

Mint kiemelte, a kinevezéssel szétválasztották a karmesteri és a művészeti vezetői pozíciót; az előbbit továbbra is Medveczky Ádám tölti be.

Fűke Géza kitért arra, hogy Berkes Kálmán zenekar-építő tapasztalata és nemzetközi kapcsolatrendszere kiválóan segítheti a győri filharmonikusok szakmai munkáját. Kifejtette, hogy az új művészeti vezető egyfajta menedzseri tevékenységet vállal, ennek jegyében kiváló vendégkarmestereket és szólistákat akar megnyerni győri vendégjátékra. Az igazgató szerint Berkes Kálmán arra is törekszik, hogy a győri koncertek a város közönségén kívül a régióból is vonzzák a zenekedvelőket.

A Győri Filharmonikus Zenekar a következő évadban függetlenedik a Filharmónia Kht.-tól, és önálló bérletstruktúrával jelentkezik. Az új műsorpolitika célja, hogy a fiatalokat is minél nagyobb számban hozza be a hangversenyterembe. Emellett azt is szeretnék, hogy a műsorra tűzött zenei produkciók révén emelkedjen a zenekar szakmai színvonala. Ezek a feladatok tették szükségessé művészeti vezető alkalmazását - indokolta a döntést az igazgató.

Berkes Kálmán a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett klarinétművész diplomát. Tanára volt Kurtág György, Mihály András és Sándor Frigyes. Vezénylést Ferencsik Jánostól és Giuseppe Patanétól tanult; 1972 és 1993 között a Magyar Állami Operaház, a Filharmónia Társaság Zenekara és a Budapesti Fesztiválzenekar első klarinétosa volt, 1982-ben alapítója és művészeti vezetője a Budapesti Fúvósegyüttesnek, 1988 és 1992 között a Magyar Virtuózok Kamarazenekar karmestere. Mesterkurzusokat tartott egyebek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában. 1992-től a tokiói Muszasino Zeneakadémia tanára és a szimfonikus zenekar vezető karmestere.

Az új művészeti vezető 2004 őszétől 2006 decemberéig a Nemzeti Filharmonikusok állandó vendégkarmestere volt. Rendszeresen koncertezik Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Japánban. Számos felvételt készített a Naxos, a Hungaroton, a Decca, a Harmonia Mundi és az EMI megbízásából. 1995-ben Pauk Györggyel és Jandó Jenővel közösen elnyerte a Grammy-díj aranyérmét.

nyomtat

További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés