bezár
 

színház

2009. 04. 01.
Medve, Mámor, Muzsika - a Honvéd Színház születésnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Medve, Mámor, Muzsika címmel legsikeresebb darabjainak újrajátszásával ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a héten a Honvéd Együttes a Merlin Színházban, ahol az ünnepi sorozat csütörtökön egy rendhagyó születésnapi koncerttel zárul.

Szkéné színház

A csütörtök esti ünnepen a dzsesszbe hajló tangót játszó Canarro zenekar fogadja a budapesti Merlinben a vendégeket. A Honvéd Színház színészei a csaknem 40 tagú Honvéd Férfikarral, Bocskor Bíborkával, a Zuboly zenekarral és a Q Quartettel örömzenélnek. Lesznek még balkáni dallamok az Eugeniával és tánc pirkadatig - mondta Kátai István, a Honvéd Színház művészeti vezetője.

A Honvéd Együttes születésnapi sorozatában kedden a Rusznyák Gábor rendezte Szíkölök című, székely történetekre épülő előadást játsszák, szerdán pedig a Zuboly zenekar közreműködésével kerül színre a vaskos népi humorral és szókimondó pajzánságokkal teli Mi a szerelem? című összeállítás Simon Balázs rendezésében.
Kátai István arról is beszámolt, hogy ősztől előadásaikat befogadja a Merlin Színház: erről szóban már megállapodott Magács Lászlóval, a belvárosi játszóhely igazgatójával. A művészeti vezető úgy véli, hogy szerencsés találkozás ez, hiszen nekik van próbatermük, de nincs színházuk, eddig a Szkénében játszották a repertoárt.

A Merlinnek és a Honvédnak a kísérleti színház irányába mutató törekvései jól kiegészítik egymást - hangsúlyozta Kátai István, hozzátéve: olyan érvényes előadásokat akarnak létrehozni, amelyekre a néző is kíváncsi, és terveznek improvizációs gyakorlatokat, valamint workshopokat is.

Szeretnének létrehozni egy ösztöndíjat is két, akár Kaposváron, akár Budapesten végzett friss diplomás színész számára, hogy legalább egy évadra lehetőséget adhassanak nekik a munkára. Tart tőle azonban, hogy erre a gazdasági helyzet miatt egyhamar nem kerülhet sor.
Valószínűleg ugyanezért kell lemondaniuk egy EU-s projektről is - jegyezte meg Kátai István, aki ugyanakkor bízik abban, hogy a következő szezonban a Merlinben Balázs Zoltánnal és a Maladype Színházzal egy közös előadással léphetnek majd elő. Húsz színész már jelentős erőt képvisel - fűzte hozzá a művészeti vezető.

Kátai István 2002-ben szerződött át nyolc kollégájával együtt a marosvásárhelyi Nemzeti Színházból a Honvéd Kamaraszínházhoz, Novák Ferenc hívására. A Bal József és Novák Eszter vezette társulat irányítását 2006-ban vette át. Mint mondta, jó csapatot örökölt és tulajdonképpen azt folytatta, amit ők elkezdtek, az elmúlt öt évadban az ő repertoárjukon alapult a műsoruk.

A Honvéd Együttes másik tagozata, a Honvéd Táncszínház csütörtökön a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatja be a Thália Színházban A tánczmester című új produkcióját. A Foltin Jolán Kossuth-díjas koreográfus vezetésével működő alkotóműhelyben készült darab különös, sokszínű világba vezet. A messze földről érkezett Mestert Makovínyi Tibor alakítja.

nyomtat

További írások a rovatból

avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés