bezár
 

színház

2009. 04. 02.
Az átváltozás - opera Franz Kafka novellája alapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az átváltozás című Kafka-novella alapján készült, azonos című opera ősbemutatóját pénteken tartják Budapesten, a ferencvárosi Sanyi és Aranka Színházban. A vadonatúj opera Faragó Béla műve, az előadást Lukáts Andor, a színház igazgatója rendezi.

Szkéné színház

A librettót a cseh író elbeszéléséből Kovács Kristóf írta, az előadást Tihanyi László vezényli.

Faragó Béla - aki több balettzene, egy színpadi mű és az East Side Story című opera szerzője - már komponált egy kamarazenei darabot a Kafka-mű alapján Gregor Samsa vágyakozása címmel. A szerző egy esztendeje kapott újabb inspirációt - az ősbemutató reményét - Lukáts Andortól. Az elkészült mű az igazgató rendező szerint vígopera, mert bármilyen drámai hangulatú is Kafka írása, a benne rejlő groteszk, az alakok karaktere teret ad az erős iróniának.

A zeneszerzővel együttműködve osztották ki a szerepeket: az Anyát Schöck Atala, az Apát a főként hangversenypódiumról ismert Jekl László alakítja. A főhős Gregor testvérét, Grete Samsát Kővári Eszter Sára kelti életre, aki Ligeti György Le Grande Macabre-jában és Eötvös Péter Le Balconjában szerzett kortárs zenei gyakorlatot. Domahidy László énekli a Cégvezetőt, Pető Kata a Fényképnőt és Pogány Judit egy fantasztikusan rappelő takarítónőt formál meg. A mű zenéje igen sokrétű - mondta el a főpróbán a Gregor Samsát, a bogárrá változott kereskedelmi ügynök szerepét játszó Pataki Potyók Dániel. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen jövőre diplomázó tenorista számára ez a sokféle stílus igen vonzó volt, amikor a felkérést elfogadta. Mivel zenei tanulmányait hangszeresként kezdte, nem okozott nagy nehézséget a bonyolult ritmusokat és hangközöket megtanulnia. Inkább tartott a színészi feladat nagyságától, ami fizikai erőpróba is, hiszen bogárként kell mozognia, ágy alá bújnia, pormacskákkal játszania a földön. Hogy ezekben ne túlozzon, de kifejező legyen támaszkodhatott a rendezőre, Lukáts Andorra és arra a rutinra, amelyet a Zeneakadémián Kovalik Balázs színészmesterség óráin szerzett - tette hozzá.

A komponista, Faragó Béla is igen kompromisszumkészen segített, ha olyan zenei résszel találkozott, amelynek megoldása gondot okozott volna. Pataki Potyók Dániel az évad elején mutatkozott be a Magyar Állami Operaházban, Ránki György Pomádé király új ruhája című operájában, Dani takácsinas szerepében. A Debreceni Csokonai Színházban a Lammermoori Luciában Edgardót, Erkel Bánk bánjának eredeti verziójában pedig Ottót énekelte.
nyomtat

További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés