bezár
 

zene

2009. 04. 01.
Közös magyar-albán koncert Tiranában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szűcs Lilla fuvola- és Almira Emiri zongoraművész közös hangversenyt ad a "Klasik Albania" koncertsorozat keretében a tiranai Művészeti Akadémián csütörtökön, majd egy nappal később a délnyugat-albániai Fierben, a tiranai magyar nagykövetség szervezésében.

prae.hu

Az albániai magyar nagykövetség az idei évadban kapcsolódott be a "Klasik Albania" koncertsorozatba úgy, hogy a magyar művész mellé albánt is szervezett, így együtt muzsikál Szűcs Lilla fuvolaművész és Almira Emiri albán zongoraművész - mondta Lados László, a nagykövetség kultúrattaséja.

Tiranában a komolyzenei hangversenyek megszervezésébe az ott működő nagykövetségek segítenek azzal, hogy meghívnak országukból zenészeket. Az évad első fele szeptembertől decemberig, a második februártól júniusig tart - tette hozzá a kultúrattasé. A magyar és az albán művésznő együtt állította össze a hangverseny programját: Bach, Chopin, Enescu, Karg-Elert, Liszt, Faure és Piazzolla egy-egy művét szólaltatják meg. Időt találtak arra is, hogy közösen gyakoroljanak. Ez nem volt nagyon nehéz, mert Almira Emiri Budapestre ment férjhez, Grazban mesterképzésen vesz rész, míg Szűcs Lilla a bécsi zeneakadémián folytatja tanulmányait. Hétfőn Székesfehérvárott adtak közös koncertet. Szűcs Lilla fuvolaművész Ajkán született 1981-ben, zenei tanulmányait Győrben végezte, majd a Pécsi Tudományegyetem zenei szakán diplomázott. 2006-tól Bécsben a Johann Strauss Philharmoniker első fuvolása, közben folytatja tanulmányait a bécsi zenei és művészeti egyetemen.

Almira Emiri 1982-ben született Tiranában, majd a család a délnyugat-albániai Fierbe költözött; 11 évesen ott adta első zongorakoncertjét. Egy évvel később tanára javaslatára Magyarországon folytatta tanulmányait: először Székesfehérvárott, majd a Bartók Béla Konzervatóriumban Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott; 2004-ben a Liszt-Bartók Nemzetközi Zongoraverseny különdíját nyerte el.
nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés