bezár
 

art&design

2017. 06. 21.
Magyar alkotókat bemutató kortárs képzőművészeti kiállítások nyílnak Ausztriában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar alkotókat bemutató kortárs képzőművészeti kiállítások nyílnak Ausztriában: a bécsi Collegium Hungaricumban az Esterházy Művészeti Díjban részesült alkotók mutatkoznak be, Grazban a magyar kortárs absztrakt művészetről látható tárlat, a Qualysoft informatikai tanácsadócég bécsi székhelyén pedig a digitális művészetről nyílik kiállítás.

A bécsi magyar kulturális intézetben jövő kedden nyíló Real Hungary tárlat a magyar művészet realista hagyományait mutatja be. Az absztrakció és a realizmus egymásnak ellentmondó megközelítése Vitus Weh osztrák kritikus kurátori koncepciója alapján látható.
    

prae.hu

"Az Esterházy Alapítvány fiatal díjazottjai a kortárs magyar művészetből választottak maguknak előképet, egy olyan alkotót, akivel érzésük szerint párhuzamba állítható a munkásságuk, vagy akinek valamiképpen reflektálhatnak a tevékenységére" - mondta a kiállítást gondozó bécsi Collegium Hungaricum igazgatója, Molnár Mária az MTI-nek.
    

A tárlaton megtekinthetők többek között Reigl Judit, Fehér László, Makai Mira Dalma, Borsos Lőrinc, Csató József, Bak Imre és Bukta Imre alkotásai, az eseményt a bécsi Collegium Hungaricum, a bécsi magyar nagykövetség, a NOW Esterházy Alapítvány és Kismarton városa támogatja.
    

A grazi Künstlerhaus képzőművészeti kiállítóteremben Abstract Hungary címmel nyílik tárlat pénteken. A magyar kortárs absztrakt művészetről Sandro Droschl, az intézmény igazgatójának és Fenyvesi Áron művészeti írónak a kurátori koncepciója ad keresztmetszetet. Grazban láthatók Fajó János, Andreas Fogarasi, Kaszás Tamás, Keserü Ilona, Lakner László, Nádler István és Tibor Zsolt művei is. Az Abstract Hungary a bécsi Collegium Hungaricum és a NOW Esterházy Alapítvány támogatásával jött létre.
    

Az Abstract Hungary és a Real Hungary tárlatokon összesen mintegy hatvan kortárs művész alkotásai vesznek részt, a bemutatott darabok szeptemberig tekinthetők meg.
    

A két kiállítás lehetőséget ad az értelmezések újragondolására az absztrakció és a realizmus, két egymásnak ellentmondó megközelítés tükrében.
    

"Magyarországon a korai absztrakt művészet és a realista hagyományok nyilvánvalóan meghatározzák a művészeti gondolkodást. Az Abstract Hungary kiállításon azonban az absztrakt fogalma nem feltétlenül jelenti a figuralitás kizárását, inkább az a fajta gondolkodás jelenik meg absztrakt módon, amely reflektál a körülötte levő világra, társadalomra vagy akár magára a művészetre" - ismertette a koncepciót Molnár Mária az MTI-vel.
    

A Qualysoft székhelyén csütörtökön nyíló osztrák-magyar-szlovák kortárs kiállítás társszervezője a bécsi Collegium Hungaricum. A tárlaton a digitális művészet főbb irányvonalai és alkotói mutatkoznak be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés