bezár
 

színház

2009. 03. 29.
Tíz éven belül nem lesz Szombathelyen új kőszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A gazdasági helyzet romlása miatt tíz éven belül valószínűleg nem fog megépülni Szombathelyen az új kőszínház, ezért a kormányzattól a színházépítés előkészítésére kapott 1,8 milliárd forintot az önkormányzat szeretné a Weöres Sándor Színház jelenlegi játszóhelyének, a Helyőrségi Művelődési Otthonnak a (HEMO) felújítására, átépítésére költeni - közölte szombaton Ipkovich György Szombathely szocialista polgármestere.

Szkéné színház

A jelenleg ellenzéki többségű közgyűlés legutóbbi ülésén döntés is született arról, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat a kormányzattal a pénz javasolt felhasználásáról.

A helyzetet bonyolítja, hogy a HEMO felújításához az Agora-pályázaton egy multifunkcionális közösségi központ kialakítására 1,5 milliárd forintot nyert a város, ezt a pénzt viszont szeretnék a leromlott állagú Művelődési és Sportház felújítására költeni.

"Az 1,8 milliárd forintot színházépítésre kaptuk, tehát az eredeti célnak megfelelően hasznosulna a támogatás, egy kisebb részéből elkészülhetnének a tervek, az Agora-pályázat kiírásának pedig szerintünk megfelel a sportház felújítása, átépítése is, legalábbis azon dolgozunk, hogy beleférjen" - mondta Ipkovich György.

Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a távirati iroda tudósítójának elmondta: az az 1,3-1,5 milliárd forint is nagyon sok pénz, amit a jelenleg színház céljára használt HEMO felújítására lehet költeni.

"Ebből a pénzből szerintem majdnem, hogy tökéletes színházat lehet csinálni, olyat mindenképp ami most kezdetben a mi igényeinket maximálisan kielégíti" - mondta.

Jordán Tamás hangsúlyozta: az, hogy egyelőre nem épülhet fel a több mint 6 milliárd forintos beruházást igénylő új kőszínház, egyáltalán nem veszi el sem az ő kedvét sem pedig az általa vezetett társulat kedvét attól, hogy színházat csináljon Szombathelyen.

"A többiek nevében is mondhatom, rendkívül boldogok vagyunk, hogy lehetőség nyílik egy minden igényt kielégítő színház kialakítására" - mondta.

Hozzáfűzte: hosszú távon persze nem szabad feladni az új kőszínház felépítésének tervét, de azt tudomásul kell venni, hogy a prognózisok szerint a gazdasági helyzet tíz éven belül nem teszi lehetővé az új kőszínház felépítését.

"A tervezett átalakítás a következő tíz esztendőben a társulat és a szombathelyi közönség igényeit is kielégíti, és ez a tíz év elegendő lehet arra is, hogy Szombathelyen az ország egyik legjobb színtársulata működjön, amely munkájával meg fogja érdemelni az új kőszínházat is" - mondta Jordán Tamás.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház társulatának teljes figyelmét most a következő premier köti le: április 3-án mutatják be Csehov Cseresznyéskert című művét.

nyomtat

További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés