bezár
 

art&design

2017. 06. 12.
Másodlat - True Copy
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Másodlat című csoportos kiállítás kortárs magyar művészek közül olyan alkotókat kíván bemutatni, akiknek munkájában hangsúlyos szerepet kap a saját maguk utánzása, a már létező, korábbi alkotásaik másolása. Ahogy a 2015-ben rendezett Munka-művek és a 2016-ban rendezett Akkumulátor című kiállítások, ez a válogatás is egy jelen korban (is) felfedezhető művészi attitűdöt vesz nagyító alá.  

Hasonlóan Robert Rauschenberg Factum I és Factum II című alkotásaihoz (1957), Bernard Piffaretti kettéosztott vásznaihoz (mindkét fél ugyanazt a kompozíciót ábrázolja) vagy Alec Baldwin nemrégiben híressé vált esetéhez Ross Bleckner festményével, pontosabban annak a festő által készített másolatával, a Budapest Galéria tárlatán olyan kortárs képzőművészek alkotásai láthatók, akik különböző okokból saját, már létező alkotásaiknak másod vagy harmad példányát is elkészítik.

prae.hu

A művészettörténetben természetesen nem új jelenség a saját alkotásait másoló művész példája, és az sem újdonság, hogy a több példányban létező alkotások esetében az időben elsőként készített műtárgy művészettörténeti, és piaci értéke is gyakran magasabbra tevődik, annak ellenére hogy egyazon kéz alkotta valamennyit. Ez a megkülönböztetés azonban megkérdőjelezhető, különösen ha a másolatként való értelmezés nem a művésztől ered. Mi a kópia/másolat, reprodukció, utánzat? A Másodlat című kiállítás ezzel a kérdéskörrel is foglalkozik.


MÁSODLAT-TRUE COPY

2017. június.14 - 2017. június 23.

Budapest Galéria

(1036 Budapest, Lajos utca 158.)

Megnyitó: 2017. június 13. 18:00

Megnyitja: Závada Péter, költő

 

Kiállító művészek:
BENCZÚR Emese, BERNÁT András, CHILF Mária, ERDÉLYI Gábor, GALLOV Péter, KÁLDI Katalin, KERESZTES Zsófia, KIRÁLY András, MOLNÁR Zsolt, SZÁSZ György

Kurátorok:
SZABICS Ágnes, SZEGEDY-MASZÁK Zsuzsanna

Kapcsolódó program:  
2017. június 29., (csütörtök) 17:00
MÁSODLAT- Irodalom
NAGY Gabriella és ZSIKLA Mónika beszélget PÉTERFY Gergellyel, ZÁVADA Péterrel valamint a művészekkel.

Forrás: Budapest Galéria

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés