bezár
 

art&design

2017. 06. 01.
(N)ŐK IS HŐSŐK
Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás Prágában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
(N)ŐK IS HŐSŐK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílik kiállítás 2017. június 1-jén  a Balassi Intézet – Magyar Intézet Prágában. A rendezvényen Lukáš Novotný, a Pilseni Nyugat-Csehországi Egyetem Történettudományi Tanszékének vezetője mond beszédet, közreműködik Hegedűs Ágnes énekes, hegedűs. A kiállítás kurátorai: Bodnár Zita, Kincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész. A tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg - tájékoztatta a prae.hu művészeti portált a Balassi Bálint Intézet.

Az I. világháború volt az első modern háború. Abban az értelemben is, hogy nem csupán a hadseregeknek kellett megküzdeni egymással, hanem a hadviselő felek igyekeztek az egész társadalmukat mozgósítani a győzelem érdekében. A háború ezért Magyarország számára sem csak a hadköteles korú férfiak, hanem az akkori országban élt mintegy 11 millió nő részvételével is zajlott. Ez a kiállítás az ő küzdelmes helytállásukat kívánja néhány jellemző részlet segítségével bemutatni.

prae.hu

Ha a fegyveres harcokban – néhány érdekes, de nagyon csekély számú kivételtől eltekintve – csakis a férfiak vettek részt, a nőkre akkor is fontos feladatok hárultak. A férfiak lelkesítése, a sebesültek ápolása a hagyományos elvárások közé tartozott, de ezt most kiegészítette, hogy a milliószámra a frontra került férfiak helyét is zömmel a nőknek kellett betölteni a gazdaságban. Az elhúzódó háborúban a termelés fenntartásának nagy szerepe volt, s mivel a megtermelt javakból elsősorban a harcoló hadseregek részesültek, a hátországban maradtak ellátása egyre romlott. Ennek kárvallottjai közé tartoztak a sok esetben családfenntartói szerepre kényszerült nők is. A hátország lakói azonban nem csak materiális értelemben nélkülöztek. Sokaknak ennél is nehezebb lehetett a lelki szenvedés: az aggódás a szeretett fiúért, fivérért, férjért vagy kedvesért. A remény, hogy épségben visszatérnek. A szomorúság, ha fogságba kerültek, megsebesültek, ha csonkán és betegen érkeztek haza. A hősi halált haltak után maradt százezernyi gyászoló tragédiája.

A világháborút vívó Magyarország nőtársadalmának történetét alapvetően fényképek segítségével vázoló kiállítás a szöveges magyarázatok mellett több korabeli tárggyal kívánja illusztrálni „üzenetét”.

Együttműködő partnerek: Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, Országos Széchenyi Könyvtár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés