bezár
 

zene

2017. 06. 01.
Hogyan is működik egy multikulturális művészeti program? Évet zár a MUS-E Magyarország
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan is működik egy multikulturális művészeti program? Évet zár a MUS-E Magyarország 2017. június 2-án zárja a 2016/17-es tanévét a Yehudi Menuhin, világhírű hegedűművész által alapított program hazai szervezete, a MUS-E Magyarország. A Magyarországon jelenleg is 7 városban működő programban szociálisan hátrányos helyzetű általános iskolákba hivatásos művészek járnak, hogy az 1-4. osztályába járó gyermekekkel foglalkozzanak. Az eseményen a budapesti Vörösmarty és az Óbudai Nagy László Általános Iskola alsós osztályai mutatkoznak be a Radisson Blu Béke Hotelben. A művészek között megtaláljuk Horváth Kristófot (színész, slam poetry költő), Glázer Attilát ( fotográfus), Guessous Majda Máriát (Junior Prima díjas népi ének tanár és előadóművész) és Gulyás Annát (mesemondó, a Holddalanap együttes énekese). Az esemény ingyenes és minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Éva néni óráit azért szeretem, mert mindig kedves velünk, mindig meg hallgat minket, és segít, ha nem értünk valamit. Ha valamit nem merek elmondani, ő biztat engem. Játékosan tanít minket, és megismerkedünk a hangszerekkel, a gyönyörű hegedűmuzsikával

prae.hu

 

2016/17-ben sok új művész csatlakozott programhoz, amely által a művészeti nevelés paletta még színesebbé vált; az iskolák pedagógusainak volt lehetősége választani, hogy kivel is dolgoznának szívesen együtt azért, hogy a hátrányos helyzetű tanulóik szociális és tanulási kompetenciái a művészetek gyakorlása által fejlődjön. A hagyományokhoz híven, idén is egy évzáró ünnepséggel zárják a tanévet. Ez az alkalom lehetőséget nyújt arra, hogy az iskolák tanulói, szüleik és minden a program iránt érdeklődő személy betekintést nyerjen abba, hogy művészek hogyan és min dolgoztak az év során a gyerekekkel. A délután folyamán a budapesti Vörösmarty és az Óbudai Nagy László Általános Iskola alsós osztályai tartanak bemutatót a velük foglalkozó művészekkel együtt, mely történhet egy rövid előadás, egy óraízelítő vagy egy videó vetítés formájában. E bemutatók után egy közös kakaózás-kávézás mellett lehetőség nyílik kötetlen módon beszélgetni a program minden résztvevőjével bármilyen felmerülő kérdésről.

A MUS-E Magyarország Közhasznú Egyesület 2001-ben alakult, az 1994-ben Yehudi Menuhin hegedűművész és humanista gondolkodó által létrehozott szociális művészeti-nevelési programot valósítja meg. A program az elit művészképzés helyett társadalmi célzatú, és a művészetek emberformáló erejét használja fel. Célja, hogy a művészeti tevékenységek gyakorlása közben, fejlődjenek a gyermekek szociális és tanulási kompetenciáik, ezzel biztosítva, hogy a jövőben egyenlő eséllyel indulhassanak egy egészségesebb társadalomban. A MUS-E program elsődleges célcsoportja a veszélyeztetett sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű, beilleszkedési és tanulási zavarral küzdő 6-10 éves gyerekek. A program az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiban működik, az általános iskolák, így a gyermekek is, ingyenesen vesznek részt a programban. A hivatásos művészek által tartott 45 perces MUS-E órák beépülnek a kisiskolások órarendjébe, így a foglalkozások száma a heti óraszám minimum 10%-át éri el. Fontos sajátja az óráknak, hogy a meghatározott tanmenet/tematika helyett a művészek - színészek, énekesek, jelmeztervezők, fotóművészek, táncosok - egyéni munkamódszere, személyisége és nem utolsó sorban a gyerekek érdeklődése és szükségletei az irányadóak, de természetesen lefektetett pedagógiai és pszichológiai irányelveken alapulnak. Működésünk fennállása óta folyamatosan nőtt az elért gyermekek, osztályok és foglalkoztatott művészek száma.

 

A programról bővebben: www.mus-e.hu

MUS-E

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés