bezár
 

színház

2009. 03. 28.
Színházi világnap - díjak a MASZK gálaestjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színházi világnap alkalmából az idén is odaítélték a Gobbi Hilda-, a Soós Imre-, a Hevesi Sándor- és a Vámos László-díjakat. Másodszor szerepel az elismerések között az Amphiteátrum-díj, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre - közölte a péntek esti budapesti díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület.

Szkéné színház

A MASZK és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által alapított Gobbi Hilda-életműdíjat az idén Makay Sándornak, a soproni Petőfi Színház művészének adományozták.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Barabás Botondnak, a szolnoki Szigligeti Színház tagjának és Nagy Sándornak, a fővárosi Madách Színház művészének ítélték oda.
A Hevesi Sándor-díjjal - a Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központja, a kulturális tárca és a Fővárosi Önkormányzat közös elismerésével - Váradi Katalint, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatóját, Radnóti Zsuzsát, a Vígszínház dramaturgját és Goldschmied Józsefet, az Égtájak Iroda programigazgatóját tüntették ki az idén. Az elismerést olyan személyiségek nyerhetik el, akik tevékenységükkel jelentősen elősegítették a magyar színházművészet nemzetközi megismertetését és elismertetését.

Vámos László-díjjal Béres Attilának, a Budapesti Operettszínház főrendezőjének munkásságát jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

Az idén másodszor ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést Molnár Piroska színművésznek adományozták.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés