bezár
 

irodalom

2017. 05. 26.
Öt szerző pályaképét bemutató kötettel bővül az MMA kismonográfia-sorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tornai Józsefről, Jókai Annáról, Kalász Mártonról, Ratkó Józsefről és Vathy Zsuzsáról szóló kötettel bővül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Közelképek írókról című kismonográfia-sorozata - mondta el az MTI-nek Ács Margit, az MMA rendes tagja és a sorozat szerkesztője.

"Kalász Mártonról nagy életműve ellenére még sosem jelent meg összefoglalás, Tornai Józseffel és tulajdonképpen Jókai Annával is ugyanez a helyzet. Jókai Anna ugyan nagyon sikeres és népszerű író, ennek ellenére az irodalomtudomány még nem készített róla olyan pályaképet, amely áttekintést adhatna a munkásságáról és írásai lényegéről" - hangsúlyozta Ács Margit.
    

prae.hu

A kismonográfia sorozat olyan szerzőkről kínál pályaképet, akik ugyan már teljes életművet tudhatnak maguk mögött, mégsem született még róluk könnyen hozzáférhető, az oktatást is segítő összefoglaló feldolgozás. A sorozatban a mostaniakkal együtt 15 kötet született meg.
    

Ugyancsak adóssága a kortárs irodalomnak az 1989-ben elhunyt Ratkó Jószef költészetének átmentése az újabb nemzedékek számára - fűzte hozzá Ács Margit. Kitért arra is: amikor évekkel ezelőtt megrendelték a Vathy Zsuzsát bemutató kismonográfiát, még nem sejthették, hogy a szerző januári halála miatt egy bevégzett pályát fog áttekinteni a kész kötet.
    

A kismonográfiák szerzőinek - Alföldy Jenő, Imre László, Bartusz-Dobosi László, Jánosi Zoltán, Ekler Andrea - munkáját méltatva Ács Margit kiemelte: az adott életművet mélyen ismerő, tudományos igényű, mégis a szélesebb közönség számára is közérthető kötetek születtek.
    

Jelenleg a sorozat tíz kötete van előkészületben, köztük az Utassy Józsefről, a kolozsvári Zsigmond Istvánról és Vas Istvánról szóló munkák - fűzte hozzá Ács Margit, aki május 29-én, hétfő koraeste mutatja be az öt elkészült új kötetet a Pesti Vigadóban, Budapesten. A rendezvényen Rátóti Zoltán színművész működik közre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés