bezár
 

zene

2017. 05. 13.
Balázs János zongoraművész szabadtéri koncertje a Szent István-bazilikánál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balázs János ad szabadtéri zongoraestet a Szent István-bazilikánál május 21-én, az ingyenes MVM ZEnergia koncerten Beethoven-, Chopin- és Liszt-művek is megszólalnak.

Az MVM által szervezett eseményen a tavalyi koncertprogramhoz képest idén bővül a repertoár és kiteljesedik a romantika, Liszt Ferenc mellett Chopin, Saint-Saëns, Debussy és Beethoven legismertebb darabjait, valamint Cziffra György és saját átiratai is szerepelnek az est programján - mondta el Balázs János zongoraművész az MTI-nek.

prae.hu

Elhangzik egyebek mellett Liszttől A Villa d'Este szökőkútjai, Chopin Vihar és Forradalmi etűdje, Johann Strauss Kék Duna keringője, Saint-Saëns az Állatok farsangja című művéből A hattyú és az Akvárium tételek, a Tavaszi szél vizet áraszt magyar népdal saját átiratában, Debussy Holdfény és Beethoven Holdfény-szonátájának első tétele - beszélt a részletekről a Liszt-díjas művész.

Balázs János elmondta, hogy a műsor tematikáját a víz mint energia adja, a víz mint inspiráció a zeneszerzők számára, s ehhez mérten választotta ki a darabokat. Hozzátette: olyan találkozási pontot keresett, ami átmenet lehet a zene és az energia között, erre alkalmas a természet energiaforrásaként a víz.

A zongoraművész kiemelte, hogy a fiatalok megnyerését a komolyzene széleskörű integrálását fontos missziójának tekinti, nemcsak a május 21-i koncerttel, hanem az elmúlt évek összes tevékenységével. A művész életének fontos célja, hogy miként lehet lavírozni aközött, hogy a szakmának, a klasszikus zenét értő közönségnek és a még nem beavatottaknak is maradandó élményt nyújtson - fűzte hozzá.

Ennek egyik kiteljesedése az MVM ZEnergia koncert, amelyen fantasztikus szerzők örökérvényű igazságú darabjai csendülnek fel. Ezeket minden hozzáértő kritikus elismeri, nagyra becsüli. Azonban ahogyan a ZEnergia koncerten bemutatásra kerülnek, az el tud jutni a mai emberhez is, hidat képezve a klasszikus zene és a mai kor embere között - mutatott rá.

A szabadtéren megvalósuló koncerten fényfestés segíti a darabok megértését, a művek hangulatához, ihletettségéhez, tartalmához illeszkedve. A műveket nem ismerő közönség így vizuális élményt is szerez, s így talán jobban magáévá tudja tenni a darabokat - fűzte hozzá.

Balázs János a tavalyi ZEnergia koncertet élete egyik legnagyobb élményének nevezte, amely visszaigazolta a klasszikus zene jövőjéért végzett munkája értelmét. Az emberek lelkesedése felemelő érzés, amely további erőt ad ahhoz, hogy folytassa a munkát - hangsúlyozta.

A koncertre az állóhelyek ingyenesek, az ülőhelyek árából befolyt összeget jótékony célra, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) munkájának támogatására fordítják. Az esőnap május 22.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés