bezár
 

zene

2017. 05. 09.
Nemzetközi dzsessztanulmányi szimpóziumot tartanak Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi szimpóziumot rendez hétfőn a Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs) Budapesten, hogy a dzsesszt a világ tudományosságában bevett módon zene-, társadalom- és bölcsészettudományi kutatások tárgyává tegye.

A nyilvános, ingyenesen látogatható tanácskozás helyszíne a Budapesti Corvinus Egyetem C épületének dékáni tárgyalója, valamint a Budapest Music Center Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.
    

prae.hu

A Jazztanulmányi Kutatócsoport (JaTaKuCs) 2015-ben alakult Budapesten civil kezdeményezésként. A félnapos szimpózium egyrészt felvázolja, milyen módszereket alkalmaz, hogyan követi az interdiszciplinaritás elvét az új dzsessztanulmányok (New Jazz Studies) néven ismertté vált megközelítés, másrészt összehasonlítja ezt a módszert a hagyományos dzsessztörténettel.
    

A bevezető előadást az európai dzsessztanulmányok egyik legfontosabb központjából érkező osztrák professzor, muzsikus, kutató, tudományszervező, Christa Bruckner-Haring, a Grazi Művészeti Egyetem Dzsesszkutatási Intézetének helyettes vezetője tartja.
    

A szimpózium fő apropóját az adja, hogy ekkor jelenik meg a Replika című társadalomtudományi folyóirat dzsessztanulmányi tematikus, 101-es sorszámot viselő száma, melyet a szerzők és szerkesztők itt mutatnak be először. A számot vendégként a JaTaKuCs vezetője, Zipernovszky Kornél dzsesszkritikus és egyik tagja, Havas Ádám szociológus doktorjelölt szerkesztette.
    

A tanácskozáson a Replika szerkesztőin és szerzőin kívül felkért kutatók, szakértők is hozzászólnak; a megnyitót Binder Károly, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékének vezetője, zongoraművész, zeneszerző tartja. A várhatóan legnagyobb érdeklődéssel várt kerekasztal-beszélgetés hétfőn 18 órakor a BMC-ben lesz, a Szabados György-féle iskola és a fiatal magyar muzsikusok viszonyát járja körül Szabados unokái címmel, Bognár Bulcsu szociológus, Pozsár Máté és Dés András dzsessz zenész közreműködésével.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés