bezár
 

színház

2017. 05. 08.
Brnóban csendül fel a Bécsi vér
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2017. május 10-én a Brnoi Világszínház fesztiválon vendégszerepel a Proton Színház Demencia című színdarabja. A fesztivál nem kisebb célt fogalmazott meg alakulásákor, mint évente bemutatni a világ legjobb előadásait a helyi szcéna alkotásaival vegyítve. A Mundruczó Kornél rendezte darab mellett látható lesz még többek közt a müncheni Residenztheater Oidipusz királya Mateja Koležnik rendezésében, Roman Polák Patkányok rendezése a nyitrai Andrej Bagar Színházból, illetve az Odin Teatret-ből Eugenio Barba The Chronic Life című projektje, ami 2031-ben, a III. világháború után játszódik. 

A Proton Színház nem először jár Csehországban, 2016. szeptemberében a pilseni 24. Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepelt Szégyen című előadásával, amely 2017 őszén ismét látható lesz a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán.

Szkéné színház

A Demencia 2013-as bemutatója óta összesen 18 vendégszerepléssel büszkélkedhet, legutóbb, 2016 októberében a minszki TEATR Nemzetközi Színházi Fórumon járt:

„Az előadás során Mundruczó többször is regisztert vált, az orránál fogva vezeti a nézőt – hol vígjátékba, hol thrillerbe, hol kortárs művészfilmbe. A figyelem egy pillanatra sem lankadhat: amint a közönség kezdené úgy érezni, hogy érti, mi volt rendezői szándék, a felállás ismét megváltozik. Képtelenség előre kiszámítani, mi jöhet még.” – Irina Goroshko, kultprosvet.by

„A TEART Nemzetközi Színházi Fórum és az ART CORPORATON ismételten elkápráztat. A Demencia, nos, ilyen az igazi európai színház. Szabad, széles látókörű. Szinte alkotói aktivitást kíván a nézőtől. Jó érzés, amikor a műfaj nem nyomja agyon az előadást, hanem feloldódik a finálé tarkaságában (…) szikrázik, akár a csillagszóró. Mert ebben az estében volt társadalmi dráma, vígjáték, horror egyaránt, sőt némi szoft pornó is. A díszlet úgy változtatta az alakját, mint egy Transformer, a színpadra pedig időnként beszüremkedett a mozi.” – Pavel Kanash

„A fejemben azzal a gondolattal értem haza, hogy az egész TEART csak kínos előjáték volt. A Demencia felvezetése. Azt már láttam, mire képes Mundruczó a filmvásznon, de amit a színházban csinál, az maga a varázslat. Érvényes ez az izgalmas díszletre, a lenyűgöző színészi játékra és az időnként a megbotránkoztatás határát súroló rendezői ötletekre, de hagyjuk is, hiszen a varázslatban éppen az a jó, hogy megfejthetetlen.” – Anna Jefremenko

A Proton Színház brnoi előadásának helyszíne a Janáček Színház lesz. A Brnoi Nemzeti Színház legújabb épülete 1965-ben tartotta nyitó előadását, azóta elsősorban balett és operarendezésket tűz műsorra. Érdekesség, hogy 2018-ban itt mutatják majd be Mundruczó Kornél opera rendezését is. Leos Janácek cseh zeneszerző Makropulosz-ügy című művét 2016-ban az antwerpeni Opera Vlaanderenben állította színpadra a magyar rendező.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés