bezár
 

irodalom

2009. 03. 26.
Visszavásárolná Andric Nobel-díjas író házát a szerb kormány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szerb kormány szeretné visszavásárolni Ivo Andric (1892-1975) Nobel-díjas író családi házát Visegradon, Boszniában, ahol az író 1952-ig élt.

prae.hu

Andric azt szerette volna, hogy a Drina folyó bal partján álló épületet a helyi közigazgatás kulturális célokra használja, de távozása után alig egy hónappal eladták a jellegzetes bosnyák házat egy mozdonyvezetőnek - írta a zágrábi Vecernji List tudósítója a helyszínről.

Ivo Andric katolikus horvátnak született a boszniai Travnik város melletti Dolac faluban, de magát szerb írónak titulálta és haláláig kitartott a jugoszlávság eszméje mellett.

Andric két éves volt, amikor meghalt az édesanyja, s őt a nagynénje vette magához Visegradon. A szobaablakból látta nap mint nap a folyót, rajta a törökkori híddal, és a környékbeliek elbeszélése alapján sokat hallott építésének történetéről. Később megírta a Híd a Drinán című regényét, amiért 1961-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat.

Az Andric család szerény kinézetű háza ma rózsaszínben pompázik, de üresen áll. 1976 óta tábla jelöli, hogy ebben a házban töltötte gyermekkorát a Nobel-díjas Ivo Andric. Az épület gazdája évek óta Svédországban él és dolgozik, s eszébe sincs eladni a házat.

A szerb kormány viszont mindenképpen szeretné visszavásárolni a visegradi épületet és a kulturális miniszter ehhez török kollegája segítségét kérte. Törökország ugyanis támogatja azt a tervet, hogy készüljön operafilm Emír Kusturica rendezésében a Híd a Drinán című Andric-regényből.
nyomtat

További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés