bezár
 

zene

2017. 05. 03.
Beethoven Budán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődött szerdán a Beethoven Budán Fesztivál, amelyen vasárnapig hét koncert várja a közönséget a budai Várban.

A fesztivál immár 18 éve eleveníti fel Ludwig van Beethoven magyar kötődéseit, zenei életművének azon állomásait, amelyekre megtermékenyítő hatással volt a korabeli magyar világ - hangsúlyozta Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese a szerdai esti megnyitón.
    

prae.hu

Emlékeztetett: a Budavári Önkormányzat 2000-ben, az emlékezetes Beethoven-koncert 200. évfordulóján döntött úgy, hogy évről évre emlékhangversennyel idézi fel minden idők legismertebb zeneszerzőjének művészetét, és ezzel Budapestet jelentős programsorozattal gazdagítja. Hozzátette: a budai Vár történelmi helyszínei méltó hátteret adnak a zeneszerző műveinek, így egyebek mellett a Mátyás-templom, a Várkert Bazár, a Hillebrand-terem és az MTA Zenetudományi Intézet.
    

A főpolgármester-helyettes kiemelte: Beethoven életművét a humanizmus és a felvilágosodás eszméje hatotta át, műveiben a zene kifejezőerejét maximumra fokozta a hagyományos keretek szétfeszítésével.
    

A nyitókoncerten Záborszky Katariina hegedűművész, a Budavári Önkormányzat által meghirdetett kadenciaverseny győztese is bemutatkozhat. A Finnországban élő hegedűművész a hangverseny előtt vette át az első helyezettnek járó 3000 euró díjat Nagy Gábor Tamástól, Budavár polgármesterétől.
    

A műsorban elhangzik Beethoven D-dúr hegedűversenye és Beethoven - egészében ritkán hallható - István király című műve a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Purcell kórus előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.
   

Érdi Tamás csütörtöki zongoraestjén Beethoven cisz-moll "Holdfény" szonátája és d-moll "Vihar" szonátája, Liszt Ferenc Sposalizio, Velence és Nápoly, valamint I. Mephisto keringő című darabjai szólalnak meg a Hillebrand teremben.
    

Kelemen Barnabás, Maxim Rysanov és Kokas Dóra vonóstriója Bach Goldberg-variációinak átiratát adják elő pénteken Beethoven G-dúr trió, valamint Beethoven Esz-dúr duett brácsára és csellóra című művei mellett a Hillebrand teremben. A Várkert Bazár ad otthont pénteken a Juhász Gábor Trió koncertjének, amelyen Beethoven inspirálta kompozíciók hangoznak el Tálas Áron (zongora) közreműködésével.
    

Beethoven és Schubert dalainak világába Kolonits Klára szoprán és Ránki Fülöp zongoraművész kalauzolja el a közönséget szombaton az MTA Zenetudományi Intézetben. Beethoven I. (C-dúr) szimfóniája és II. (D-dúr) szimfónia hangzik el korhű hangszereken az Orfeo Kamarazenekar hangversenyén Vashegyi György vezényletével szombaton a Hillebrand-teremben.
    

Az 1800. május 7-i Beethoven-koncert évfordulójának emlékhangversenyén különleges ősbemutatót rendeznek. Beethoven IX. szimfóniája - amelynek eredeti, 1824. évi ősbemutatója szintén éppen május 7-re esett - Szabó Balázs orgonaművész két orgonára és kórusra megálmodott átiratában csendül fel vasárnap a Mátyás-templomban. Közreműködik Fassang László és Szabó Balázs (orgona), Kolonits Klára szoprán, Kun Ágnes Anna mezzoszoprán, Horváth István tenor, Kovács István basszus, valamint a Nemzeti Énekkar Antal Mátyás vezényletével. A koncert társrendezője a Filharmónia Magyarország.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés