bezár
 

art&design

2017. 05. 02.
Jön a 13. budapesti nemzetközi képregényfesztivál
2017. május 14. 10.00-18.00
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jön a 13. budapesti nemzetközi képregényfesztivál A Magyar Képregény Szövetség 13. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várják a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 14-én, vasárnap, 10 órától. Változás az előző évekhez képest, hogy idén a Dürer-kert teljes területén lesznek programok: megnövelték a vásártér területét, és egy külön workshop-terem is kialakításra kerül.  

PROGRAMOK:

A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések. 

prae.hu

A fesztiválon kerül átadásra az Alfabéta-díj, a Magyar Képregény Szövetség elismerése a tavaly megjelent legjobb képregények alkotóinak. Várják az érdeklődőket kerekasztalokra külföldi vendégekkel és a nagysikerű Életben maradnának képregényes versillusztrációs projekt alkotóival; de lesz még beszélgetés a magyar képregényes szubkultúráról, illetve képregényfilmekről is. A workshop-teremben magyar képregényalkotók mesélnek műhelytitkaikról, valamint meg lehet ismerkedni a digitális képregényrajzolással.

A fesztivál plakátját Haui József rajzolta és Pilcz Roland színezte.

Külföldi vendégek:

Jul (Franciaország) – a Lucky Luke alkotója, 12 évesen nyerte első díját az Angoulême-I Képregényfesztiválon. Igazán ismertté a Silex and the City-vel vált, amiből tévésorozat is készült 2012-ben.
Victor Drujiniu (Románia) – A 36 éves román művész jelenleg Temesváron él és alkot, elsősorban külföldi piacra: a Dark Horse, a DC és a Marvel mellett a francia képregénypiacra is rajzol
Leopold Maurer (Ausztria) - avaly jelent meg a Shakespeare-művet adaptáló Vihar című képregénye, amit idén jelöltek a Legjobb Osztrák Gyerekkönyv díjára.

Képregénydíj-átadás:

Az Alfabéta-díj a magyar képregényes szakma legnagyobb elismerése, melyet 2006 óta ítélnek oda a megelőző év legjobb képregényeinek, előre meghirdetett kategóriákban. 2014 óta a képregényes termésből állandó előzsűri válogat, a shortlist alapján pedig egy tizenöt főre bővített zsűri dönt. Ez az alkalomra felkért képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból, egyetemi tanárokból áll.

Alfabéta-díj a legjobb 2015-ben megjelent kép-regényért 
Alfabéta-díj a legjobb 2015-ben megjelent kép-novelláért 
Alfabéta-díj a legjobb 2016-ban megjelent webcomicért 
Korcsmáros Pál életműdíj – kapja Marabu

Magyar sztárvendég:

Puzsér Róbert

Kerekasztalok és beszélgetések:

A Pókember-generáció: Kertész Sándor új könyve a magyar képregényes szubkultúráról
Képregényfilmekről – résztvevők: Dunai Tamás (Szegedi Egyetem), Harza Tamás (Kingpin kiadó), Rusznyák Csaba (Geekz). Moderál Dani Áron.
Az Életben maradnának versillusztráció-projektről: Cserkuti Dávid, Csordás Dániel, Tondora Judit, Vér Balázs. Moderál: Szekeres Nikoletta (FISZ)

Workshopok:

Képregényes workshop Victor Drujiniuval
Matricakészítés gyerekeknek
Három többszörösen publikált hazai képregényalkotó is fel lett kérve, hogy rövid előadásban mutassanak be egy-egy problémát, mely sokat foglalkoztatja őket. Egyéni kérdésfelvetések és egyéni válaszok gyakorlati kérdésekről. Előadnak:

Somogyi György, az Alfabéta-jelölt Kittenberger írója a forgatókönyvírásról
Vidák Zsolt, az Alfabéta-jelölt Pipien Molestus alkotója
Szűcs Gyula, a Kaméleon Komix képregénykiadó vezetője a kiadóalapításról
Molnár Gábor, kétszeres Alfabéta-díjas alkotó rajzeszközökről

Újmagyar megjelenések és vásár:

Számos magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését: folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai.

A kibővült vásártérben szerzői képregényesek, fanzine-osok, és nagyobb kiadók állítanak standot. A fesztivál vásártere nem azonos az évente kétszer megrendezett képregénybörzével, használt képregények és relikviák korlátozottan lesznek kaphatók.

Comic Jam – közös rajzolás:

A képregényfesztiválban az a jó, hogy a látogatók nem csak a színpadról figyelhetik, vagy a dedikálások során kerülhetnek kapcsolatba a magyar képregényesekkel, hanem együtt is rajzolhatnak és beszélgethetnek velük. A comic jam lényege a közös alkotás és improvizáció, ahol nem csak a kiművelt rajzkészségek számítanak.

 

Hivatalos oldal: facebook.com/kepregenyfesztival

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés