bezár
 

film

2009. 03. 27.
Gloria Swanson, a némafilm ünnepelt sztárja száztíz éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A száztíz éve, 1899. március 27-én született Gloria Swanson a némafilm korszakának egyik legnagyobb dívája volt, a sors fintora, hogy a filmtörténetbe mégis túl ötvenedik életévén, az Alkony sugárút (Sunset Boulevard) című hangosfilmben nyújtott alakításával írta be magát.

prae.hu

A csinos lány tizennyolc évesen áruházi eladóként kereste vékonyka kenyerét, amikor protekció révén körülnézhetett egy filmstúdióban. A látottak annyira lenyűgözték, hogy feltette a kérdést: szerepelhetne-e - csakis a kaland kedvéért - az egyik filmben. Az igenlő válasz és a statisztálások sora után komolyabb kihívások következtek, Charlie Chaplinnel is dolgozott együtt. 1916-ban ment először férjhez a szintén reménybeli filmsztár Wallace Beery vezette oltár elé. A részeges és durva férfitől gyorsan elvált, gyermeke nem született, mert - Swanson állítása szerint - anyósa biztatására férje mérget kevert italába, hogy elvetéljen.

Népszerűsége akkor szökött fel, amikor a kor híres "latin szeretője", Rudolph Valentino oldalán állhatott kamera elé. Pályafutása csúcsán, a húszas évek közepén Hollywood legjobban fizetett filmszínésze volt, a közönséget nemcsak alakításaival nyűgözte le, hanem azzal is, hogy 8 millió (akkori) dollárt keresett és költött el rövid idő alatt. Magánélete is folyamatosan az újságok címlapján szerepelt, hiszen hatszor ment férjhez, a listán szerepelt egy dúsgazdag producer-vendéglős, majd egy francia arisztokrata, akit egy ír sportoló kedvéért hagyott ott. (Mivel e házasságkötésénél a válást még nem mondták ki, jogilag bigámistának minősült és egy évvel később újra az anyakönyvvezető elé kellett állnia.) Ötödik házassága csak 45 napig tartott, a hatodik és egyben utolsó már élete végéig. Sawnsonnak hosszú éveken keresztül volt az üzletinél szorosabb viszonya a Kennedy-klánt alapító Joseph Kennedyvel, ami nyílt titoknak számított Hollywoodban.

Harminc éves volt, amikor beköszöntött a hangosfilmek kora, s ő sok társával ellentétben talpon tudott maradni. 1928-ban Oscar-díjra jelölték a Miss Thompson című filmért, majd a következő évben újra, ezúttal a The Trespassersért. A harmincas években karrierje leszálló ágba került, hiába tanult meg még énekelni is. Csak 1941-ben tért vissza egy film erejéig, majd 1950-ben elvállalta a Sunset Boulevard női főszerepét. A lecsúszott, de mindenáron a rivaldafénybe visszatérni akaró egykori filmcsillag testhez álló szerepét olyan meggyőzően alakította, hogy ismét Oscar-díjra jelölték, a filmet az Amerikai Filmintézet minden idők 100 legjobb filmje között tartja számon.

Swanson a hatvanas években visszavonult, csak televíziós műsorokban, reklámokban vállalt szereplést, s kozmetikai cikkekhez adta nevét. Utolsó kalandja az Airport 1975 volt, melyben saját magát alakította. 1983. április 4-én halt meg New Yorkban.

nyomtat

További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés