bezár
 

art&design

2009. 03. 26.
Hrabal és a sör randevúja Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cseh sörgyártás történetének állomásait mutatják be azok a különleges söröskorsók, amelyeket Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio című darabjának bemutatója apropóján állítottak ki a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban.

prae.hu

A 82 darab, különleges formájú söröskorsó Kalenda Zoltán magángyűjteményét gazdagítja, amely egy nagyobb, a világ 35 országából származó közel ezerdarabos kollekció egyik része. A kivételes gyűjtőszenvedéllyel rendelkező férfi kettős céllal hozta létre a Hrabal és a sör című tárlatot: szeretné bemutatni a cseh sörgyártás históriáját és tisztelegni a világhírű író előtt, aki épp a napokban lenne 95 éves.

"A kiállításon a söröspoharak segítségével Hrabalt a sör szempontjából értékeljük, illetve a cseh sörgyártás azon momentumait is felidézzük, amelyek az író életében is meghatározóak voltak" - mondta a gyűjtő.

Kalenda Zoltán utalt arra: az író a Sörgyári capriccio történetét részben saját élményeiből alkotta meg, hiszen Hrabal a nymburki sörgyárban töltötte gyermekéveit, ahol rendkívül érdekelte a sörgyártás folyamata és az ott dolgozó munkások történetei. "Ezért döntöttem úgy, hogy elsősorban a cseh söripart illusztráló darabokat állítom ki, amelyek többek között Plzen (Pilsen), Ceské Budejovice, Krusovice és Velké Popovice sörfőzdéiből származnak" - tette hozzá.

A két és három deciliteres, valamint a félliteres korsókat tizenharmadik éve gyűjti Kalenda Zoltán; kollekciója mára az ország tíz legnagyobb söröskorsó-gyűjteményének egyikévé nőtte ki magát.

"Gyűjtőszenvedélyem révén szinte az egész világot bejártam Portugáliától Kínáig, de főleg Belgiumban, Németországban és persze Csehországban szereztem hol szuvenírként, hol pedig pénzért újabb darabokat" - mondta. Igazi ritkaságok is megtalálhatóak a nem mindennapi gyűjteményben, így például az a Hollandiában lévő enscheden-i sörgyár tíz éve forgalomba hozott díszdobozos, csatos üvegű nedűje, amelyet csak néhány fanatikus gyűjtő - köztük Kalenda - birtokol a világon. A gyűjtemény legszebb darabját a belgiumi Vestvleterenből hozta Kalenda Zoltán, ahol egy régi kolostorban főzik azt a 12 fokos barna sört, amelyiket egy internetes voksoláson százezer szavazattal a világ legjobb sörének választottak. Egyedül csak ott, a főzde kis boltjában kaphatóak a poharak, amelyekből maximum hat darabot vásárolhat a turista - jegyezte meg.

A Sörgyári capricciót április 30-ig, az értékes pohárkiállítást pedig még egy hónapig tekintheti meg a közönség a szabolcsi megyeszékhely színházában.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés