bezár
 

irodalom

2009. 03. 25.
A Corvina Kiadó új kiadványai a 2009. évi érettségihez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyar nyelv és irodalomból, illetve történelemből segítik az emelt szintű szóbeli érettségire való felkészülést a diákoknak a Corvina Kiadó most megjelent új kiadványai.

prae.hu

Sok érettségi-felkészülést segítő, általános összefoglaló munkával szemben ezek a könyvek nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánják nyújtani, hanem az Oktatási és Kulturális Minisztérium által 2008 decemberében nyilvánosságra hozott, 2009. évi emelt szintű magyar nyelv és irodalom, illetve történelem érettségi vizsga szóbeli témaköreinek vázlatos kidolgozását adják - mondta Blaschik Éva, a könyv egyik szerkesztője.

Az érettségi tételeket nem egyenként dolgozták ki, hanem különböző szempontok alapján válogatták össze, a magyar nyelv és irodalmat például hét témában, Életművek, Portrék, Látásmódok, A kortárs irodalomból, Világirodalom, Színház- és drámatörténet, Az irodalom határterületei címmel.

Ez azt jelenti, hogy például Ady Endre költészetét, amely összesen 14 érettségi tétel, az Életművek című fejezetben a lírai nyelv sajátosságai szempontjából dolgozták ki a könyv szerzői. A Portrék című fejezetben Berzsenyi Dánielt az elégikus létszemlélet, Vörösmarty Mihályt a műfaj és világkép összefüggése, Radnóti Miklóst Bori noteszének és Móricz Zsigmondot pedig az elbeszélésmód jellegzetességei alapján mutatja be a kiadvány.

A magyar nyelv tételeket nyolc fejezetben tárgyalják: Ember és nyelv, Kommunikáció, A magyar nyelv története, Nyelv és társadalom, A nyelvi szintek, A szöveg, A retorika alapjai, Stílus és jelentés címmel.

A történelmet a szerzők hat nagy fejezetre osztották: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra, Népesség, település, életmód, Egyén, közösség, társadalom, Modern demokráciák működése, Politikai intézmények, eszmék, ideológiák és Nemzetközi konfliktusok és együttműködés címmel.

Az ókori Rómát és Görögországot például az Egyén, közösség, társadalom című fejezetben az egyén és közösség viszonya az antik társadalmakban összefüggésben taglalja, míg a második világháborút több helyen.

Az Egyén, közösség, társadalom című fejezetben olyan magyar és nem magyar politikusok - Hitler, Mussolini, Sztálin, Horthy Miklós, Bethlen István, Nagy Imre, Kádár János - életpályáit mutatja be, akik meghatározó szerepet játszottak egy-egy kor eseményeinek alakulásában, majd ugyanebben a részben a holokausztnak szentel két oldalt.

A Politikai intézmények, eszmék, ideológiák fejezetében például a náci és a bolsevik ideológiát részletezi, majd a Nemzetközi konfliktusok és együttműködés címűben a II. világháborús Magyarországról ad képet.
A tételek kidolgozása során a kiadvány szerkesztői mindvégig számon tartották a kétszintű érettségi által kitűzött szempontokat, célokat: célratörő szöveges értelmezések az adott témákhoz, majd azoknak a vázlatos összefoglalása. A felkészülést ezenkívül források, fogalommagyarázatok is segítik.

Porkoláb Eszter, a Corvina Kiadó reklám- és sajtókapcsolatok felelőse elmondta, hogy más tantárgyakból egyenlőre nem terveznek hasonló kiadványokat.

A szerzők az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Felvételi Előkészítő Bizottságának tagjai.

Blaschik Éva, a könyv egyik szerkesztője elmondta, a tavalyi, hasonló kiadványuk sikerét mutatja, hogy a megjelent példányok maradéktalanul elfogytak.

nyomtat

További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés