bezár
 

film

2009. 03. 25.
Bírósági meghallgatás a Clinton-ellenes film ügyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dokumentumfilm vagy politikai reklám? Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága kedden kezdi meg a meghallgatásokat a Hillary: The Movie című alkotás kapcsán, amely még a választási kampány idején vert fel nagy port Amerikában.

prae.hu

A bírósági meghallgatás célja, hogy tisztázza: a Clinton-ellenes dokumentumfilmre ugyanazok a szabályok vonatkoznak-e, mint a politikai hirdetésekre a választási időszakban. A korábbi New York-i szenátorról negatív képet festő dokumentumfilmet a Citizens United nevű konzervatív csoport akarta sugározni az amerikai háztartásokban, amikor Clinton még Obama ellenfele volt a demokrata jelöltségért folyó harcban. A csoport televíziós politikai hirdetéseket is akart készíteni a film részleteiből.

Szövetségi bírók szerint ugyanakkor a film politikai hirdetésnek felel meg, így annak televíziós bemutatása a 2002-es, kampányfinanszírozással foglalkozó McCain-Feingold törvény hatálya alá esett volna. A szabályozás megköveteli a politikai hirdetések támogatóinak pontos meghatározását, és megtiltja, hogy vállalatok, szakszervezetek, és egyéb érdekvédelmi csoportok olyan hirdetéseket fizessenek, amelyek a választások közeledtével futnak, és egy-egy jelöltet érintenek.

A Citizens United viszont azt állítva fellebbezett, hogy bár kritikusak a jelenlegi külügyminiszterrel szemben, a filmben valójában semmi sem buzdít a Hillary ellen való szavazásra. A szervezet állítása szerint csak egy mozifilmet reklámozott, az igazságügyi minisztérium ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a hirdetésnek nem kell a szavazz szót tartalmazni ahhoz, hogy politikai reklámnak minősüljön.

Az alkotást hirdették az interneten, megjelent DVD-n, és pár mozi is műsorára tűzte. A kampányszabályozás azonban nem érinti a felsorolt területeket.

nyomtat

További írások a rovatból

Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés