bezár
 

irodalom

2017. 04. 11.
A költészet napja - Márai Sándor lakóházánál ünnepelt a Budavári Önkormányzat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Márai Sándor egykori I. kerületi lakóházánál tartott ünnepi megemlékezést kedden, a költészet napján a Budavári Önkormányzat.

Nagy Gábor Tamás polgármester kiemelte, hogy ezen a napon kettős születésnapra emlékeznek, József Attila születése napján ünneplik a költészetet Magyarországon, de ugyanezen a napon, öt évvel korábban, 1900-ban született Márai Sándor is.
    

prae.hu

Ezért az I. kerületben hosszú évek óta minden április 11-én 11 órakor Márai Sándor-szobránál gyűlnek össze és az alkotó hajdani lakóhelyén, a Mikó utca és a Logodi utca találkozásánál található táblánál emlékeznek rá, valamint a magyar költészet, irodalom kiemelkedő képviselőire - tette hozzá.
    

"Mi magyarok nagy becsben tartjuk a költészetet, számunkra nemcsak szépséget jelent, játékot a szavakkal, hanem ennél sokkal többet, lelket, levegőt, életet" - hangsúlyozta a polgármester.
    

Kovács Ákos énekes, zeneszerző elmondta: József Attila nélkül nem írta volna meg az Óda című számot, Ady Endre nélkül nem lenne az Érintő című dalban az a sor, hogy "Minden egész eltörött". Nem élte volna meg a katarzisnak olyan hőfokát, amiért hálás, ha nem ismerné Faludy György Óda a magyar nyelvhez című megrendítő versét, s nem lenne dalszövegíró Radnóti Miklós Gyökér című verse nélkül.
    

Felidézte Latinovits Zoltán alakját, aki véleménye szerint a magyar vers fantasztikus közvetítője volt és számára személyes példa, ahogyan a színpadon működött, ahogy önmagát nem, de a dolgát komolyan véve alkotott.
    

Márai Sándor szobránál a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágjait, koszorúit.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés