bezár
 

zene

2009. 03. 25.
BTF - Bartókra, Haydnra és Martinura emlékeznek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók Bélára, a 200 éve elhunyt Joseph Haydnra és az 50 éve elhunyt cseh zeneszerzőre, Bohuslav Martinura is emlékeznek a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében a héten tartandó koncerteken.

prae.hu

Bartók Béla születésnapján, március 25-én, szerdán a Nemzeti Filharmonikusok estjére válthatnak jegyet a zenebarátok. Az együttest és az énekkart Kocsis Zoltán vezényli, az I. és II. hegedűrapszódia zenekari kíséretes változatát pedig Kelemen Barnabás játssza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Bartók Béla kortársának, Szigeti Józsefnek ajánlva komponálta az I. rapszódiát 1928-ban. A műben és a következő, II. rapszódiában is a gyűjtőmunkában elmélyült zeneszerző erdélyi (román, magyar, rutén) népzenei anyagot dolgozott föl. Megszólal a Négy zenekari darab is, valamint a Cantata profana. Az oratorikus mű szövegéül Bartók román kolinda éneket használt föl, a művet ma mégis magyar nyelvű alkotásként ismerjük. Fekete Attila és Gurbán János énekli a szarvassá változott fiú és az apa szólamát - közölték a szervezők.

Ugyancsak szerdán, az MTA dísztermében négy fiatal muzsikus is Bartók emlékének ajánlja koncertjét. Gottlieb Wallisch (zongora), Benjamin Schmid (hegedű), Richard Harwood (gordonka) és Ralph Manno (klarinét) is játssza a rapszódiákat, továbbá elhangzik a Kontrasztok című darab. A 200 éve elhunyt Haydn iránt is kifejezik hódolatukat a zenészek, három kamaraművét tűzik műsorukra.
Piotr Anderszewski magyar-lengyel származású zongoraművész-karmester csütörtökön este a Skót Kamarazenekarral lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára. Koncertjein gyakran a zongora mellől dirigál, a Skót Kamarazenekarral rögzítette Mozart G-dúr és d-moll zongoraversenyét. Budapesten két másik Mozart versenyművet ad elő: a B-dúrt és a lírai, az élettől búcsúzó C-moll koncertet.

Az MTA dísztermében két fiatal muzsikus, Lendvay József (hegedű) és Zsoldos Bálint (zongora) lép föl csütörtökön. A program érdekessége, hogy a XX. század egyik legnagyobb hegedűművésze, Jasha Heifetz Debussy műveiből készített átiratai is hallhatók a kortárs Witold Lutoslawski műve mellett.

Az idei fesztivál díszvendége Csehország, ám a Sonsky-Bretas hegedű-zongora duó nemcsak Smetana és az ötven éve elhunyt Bohuslav Martinu kompozícióját játssza a Magyar Rádió Márványtermében szombaton este, hanem több Stravinsky-alkotást is megszólaltat.

Vasárnap a Prágai Rádiózenekar Vladimír Válek vezényletével mutatkozik be a Művészetek Palotájában. Martinu és Smetana náluk is műsoron lesz, Dvorák hegedűversenyét pedig Dmitrij Berlinszkij, a Nemzetközi Paganini Hegedűversenyek történetének legfiatalabb győztese adja elő. A ma már nemzetközi hírű ifjú muzsikus Nicolo Paganini értékes Guarnerijén szólaltatja meg a darabot.

A 2007-es Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny győztese, Lev Szolodovnyikov aznap a Magyar Rádió Márványtermében hallható Kovalszki Mária zongora kíséretével. Wieniawski, Csajkovszkij és Prokofjev egy-egy művét játsszák az ingyenesen látogatható koncerten.

nyomtat

További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés