bezár
 

színház

2017. 04. 03.
Csőkígyó a Fővárosi Nagycirkuszban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tavaly nyáron vízzel árasztották el a Fővárosi Nagycirkusz porondját, idén jeget varázsolnak a nyárba! A hamarosan felépülő új cirkuszművészeti központ tervezése és előkészítése folyamatába jól illeszkedik, hogy minden – korábban már kipróbált vagy kipróbálatlan – technikát megvizsgálnak, kipróbálnak, szükséges-e, beépíthető-e az új, modern épület manézsába.

Korábban is volt már jégrevü a Fővárosi Nagycirkuszban – legutóbb 2005-ben –, akkor azonban nem saját tulajdonú jégpáncélt építettek a manézsba, hanem bérelték a technikát. A Fővárosi Nagycirkusz most próbálkozik először jégépítéssel. „Meg kell ismernünk a technológiát, a működtetés nehézségeit, valamint a folyamatok kezelését, hogy az új cirkuszművészeti központban a lehető legalkalmasabb berendezéseket alkalmazzuk a jég előállításához és kezeléséhez. Jelenleg megszerzett tapasztalataink segítségével könnyebben tudjuk leküzdeni a nehézségeket az üzemeltetés során. Ezt tettük tavaly a vízi cirkusz műszaki rendszerének felderítésével, s ez a célunk most a jéggel kapcsolatban.” – mondta el Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Szkéné színház

fnc

A Cirkuszi szomszédolás sikere után – melynek kapcsán 10 közép-európai ország döntött a Közép-európai Cirkuszművészeti Egyesület létrehozásáról, most egy régi-új technikát próbál ki a cirkusz. Már épül a jég, a forró nyárban jégre teszik a nézőket a Fővárosi Nagycirkuszban, s a húsvéti ünnepeket és Cirkuszi világnapot már ezzel a programmal ünneplik az artistaművészek.

A Cirkuszi világnap alkalmából nagyszombaton a családokat várják a cirkusz elé kedvenceikkel – kutyussal, cicával, hörcsöggel, tengerimalaccal, madárral vagy bármilyen más háziállattal –, ahol a szabadban felállított porondokon lehet majd bemutatni apró trükköket. A programon valamennyi résztvevőt ajándékkal jutalmaznak, a legjobbakat pedig meginvitálják a Fővárosi Nagycirkusz manézsába is. A Cirkuszi világnap alkalmából vidéken is bemutathatják gazdik és kedvenceik a produkciójukat, hiszen több utazó cirkusz is csatlakozott a kezdeményezéshez: Aréna Cirkusz (Székesfehérvár), Circus America (Tiszaújváros), Eötvös Cirkusz (Szeged), Exit Cirkusz (Kaposvár), Hungária Nagycirkusz (Zalaegerszeg), Magyar Klasszikus Nagycirkusz (Tapolca), Magyar Nemzeti Cirkusz (Debrecen), Mr. Gerald Show (Szentendre), Utazó Budapest Nagycirkusz (Previzda – Szlovákia).

Tudta Ön, hogy a jég építése során

  • közel 2 km cső került lefektetésre a cirkusz manézsában?
  • mintegy 1,5 m3 (= 1500 liter) fagyálló folyadék kering majd?
  • 12500 liter víz folyna be az irodákba, ha felolvadna a jég?

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés