bezár
 

irodalom

2017. 04. 01.
Arany-emlékév - Konferenciát rendeznek a költőfejedelmre emlékezve Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arany János változó időkben címmel konferenciát rendez a 200 évvel ezelőtt született költőfejedelem tiszteletére április 8-án, szombaton a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) és a Magyarországi Református Egyház Budapesten.

A kortársak és az utókor Arany János költészetéről alkotott értelmezéseit tárgyaló egész napos tanácskozáson előad többek között Szörényi László a költőről alkotott irodalomtörténeti kép változásairól, Toldi Éva Arany János és a szerb irodalom kapcsolatáról, Fűzfa Balázs pedig Arany János balladáinak grammatikai metaforáiról - közölték a szervezők az MTI-vel.

prae.hu

Imre László Arany János kálvinizmusáról, Géher István az Őszikék balladákról fog beszélni a konferencián. Szintén hallható lesz Papp Kinga A bűn misztériuma Arany János balladaköltészetében, valamint Kovács Gábor A születő gondolat Arany János költészetében című előadása - áll a közleményben. Arany János és unokája, Szél Piroska kapcsolatáról Kiczenko Judit ad elő, míg Adamikné Jászó Anna a szerző epikája alapján Humor, derű és bölcsesség az érvelésben címmel fog beszélni.

Mint írják, a budapesti rendezvény folytatásaként tudományos tanácskozást rendeznek a témában május 27-én a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen is. Emellett a szervezők 2017 őszén egy református középiskolásoknak szóló balladamondó szavalóversennyel is megünnepli az emlékévet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés