bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
Lapjaira szedik szét Leonardo Da Vinci híres Atlanti Kódexét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lapjaira szedik szét Leonardo Da Vinci híres Atlanti Kódexét, ennek révén restaurálhatóvá és bemutathatóvá válik az itáliai polihisztor rajzainak és írásainak legnagyobb gyűjteménye.

prae.hu

Az Atlanti Kódex 1119 lapját, amelyek Leonardó Da Vinci tudományos ötleteit és találmányait tartalmazza, még a XVI. században fűzte össze Pompeo Leoni szobrász. Az 1968-1972-es restaurálási projekt keretében a kódexet, amelyet a milanói Biblioteca Ambrosiana őriz, 12 részre bontották.

"A kódex mintegy kétezer rajzot rejt, amelyeket nem láthatott eddig a nagyközönség" - nyilatkozta a tervekkel kapcsolatban hétfői sajtótájékoztatóján Franco Buzzi a világhírű milánói Biblioteca Ambrosiana képviseletében. Mint kifejtette, a kódex szétszedését széleskörű konzultációk előzték meg: a szakemberek meggyőződése szerint a különálló lapokat könnyebb lesz megőrizni, s szükség szerint restaurálni.
Az Atlanti Kódex 20-40 lapját már szeptemberben bemutatják Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomban, amelynek refektóriumának falát díszíti Leonardo Da Vinci Utolsó vacsorája.

"A láthatatlan rajzok immár láthatóvá válnak" - tette hozzá Franco Buzzi, aki szerint az Atlanti Kódex lapjaiból külföldi időszakos kiállításokat is rendeznek majd.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés