bezár
 

art&design

2009. 03. 24.
A befogadó Transylvania - erdélyi művészek kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A befogadó Transylvania címmel húsz erdélyi képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a Vármegye Galériában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

prae.hu

Az elmúlt évszázadok Erdélyben a több nemzetiség együttélésével befogadó kultúrává alakították az erdélyi művészeti életet, így a Vármegye Galéria kiállítása a kulturális sokszínűség, az interkulturális párbeszéd jegyében született - derül ki a tavaszi fesztivál kiállítás-ajánlójából.

Mint azt Kulcsár Edit galériavezető elmondta, a húsz művészt egy tavaly kiírt pályázaton választották ki, és igyekeztek olyan alkotók műveit elhozni Budapestre, akiknek munkáit már jó ideje nem láthatta az erdélyi művészetnek szentelt galériában a közönség.

A tárlaton minden generáció képviselteti magát, a nemrég végzett fiatal művésztől, mint például a marosvásárhelyi Incze István Botond, egészen az idős alkotókig, mint a maroshévízi Dudás Gyula - jegyezte meg a galéria vezetője.

Hozzátette: festők és grafikusok, figurális és absztrakt műveket alkotók, s a legkülönfélébb technikákat és anyagokat alkalmazó művészek mutatkoznak be az együttműködés jegyében, mindegyikük egy-egy munkával. A sok festő mellett egy szobrász, Kovács Géza marosvásárhelyi művész is részt vesz a tárlaton.

A Vármegye Galéria kedden nyíló kiállításán Incze István Botond és Kovács Géza mellett még három marosvásárhelyi művész, Fekete Zsolt, Gálfy-Bódi Tamás és Simon Zsolt mutatkozik be. Kolozsvárról és Csíkszeredából is két-két művész - Árkossy István és Kádár T. Tibor, illetve Botár László és Xantus Géza - alkotásait láthatja a közönség.

A tárlaton szerepelnek Gaál András (Gyergyóditró), Kazinczy Gábor (Temesvár), Kelemen Dénes Lehel (Kőhalom), Makó András (Kökényesd), Márton Árpád (Gyergyóalfalu), Molnár Zoltán (Sepsiszentgyörgy), Nagy Ödön (Ercse), Páll Lajos (Korond), Simon Endre (Székes) és Székely Géza (Alsócsernáton) munkái is.

Az Erdély Művészetéért Alapítvány támogatásával megvalósuló, május 26-ig látható kiállítást Jókai Anna írónő nyitja meg - fűzte hozzá Kulcsár Edit.

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés