bezár
 

irodalom

2009. 03. 22.
14 éves politológus az új amerikai konzervatív médiasztár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Még fogszabályozót hord és szülei nem engedték meg számára, hogy mobiltelefont vásároljon, de már minden médiában hallható a véleménye a gazdaságról, Barack Obamáról és a következő elnökválasztásról. Akad, aki szerint egyszer a Fehér Ház lakója lesz, mások szerint jól fenéken kellene billenteni: mindenesetre a 14 éves Jonathan Krohn már médiasztárrá vált.

prae.hu

A fiú egy nemrég tartott washingtoni republikánus konferencián tartott kétperces felszólalásával keltett óriási feltűnést. Már csak azért is, mert mondanivalóját könyvben is megfogalmazta, Define Conservativism (Mi a konzervativizmus - vagy Fogalmazzuk újra a konzervativizmust) címen. Azóta a fiatal szerző egyik interjút a másik után adja a különböző lapoknak és tévétársaságoknak - írta meg a párizsi Le Figaro.

Több ezer republikánus előtt tartott rövid beszéde azért aratott látványos sikert, mert tapasztalt politikusok magabiztosságával és egy igazi szónok eleganciájával és szenvedélyességével fejtette ki mondanivalóját. Az ifjú politológus azt mondja, azért írta meg könyvét, mert az amerikaiak szerinte nem értik, mi a konzervativizmus.

Nevezetesen az a konzervatív, aki tiszteli az amerikai alkotmányt, az életet, kevesebb államot és több felelősségvállalást akar - írja könyvében, blogján (defineconservativism.com) és ismétli interjúiban.

"Úgy gondoltam, hogy túl sok ember használja ezt a szót anélkül, hogy tisztában lenne jelentésével" - mondta a még mutálás előtti vékony hangján a washingtoni tanácskozáson, mire kirobbant a tapsvihar.

A konzervatív Fox amerikai tévétársaság, amely e szereplés után először hívta meg, megkérdezte tőle: "A republikánusoknak vezetőre van szükségük, te kész lennél-e vezetni?" Jonathan szerényen azt felelte, hogy elsősorban a pártnak akar segíteni, de mindjárt kifejtette véleményét, miszerint "2012-re Sarah Palin - a 2008-as republikánus alelnökjelölt -, Romney vagy Jindall tökéletes jelöltek lennének a párt számára."

Barack Obamáról viszont rossz véleménye van a csodagyereknek, ha nem változtat a politikáján, mondja, úgy fogja végezni, mint Jimmy Carter, akit első mandátumának lejártával nem választottak újjá. Az ifjú Krohn szerint a republikánusok könnyedén nyerni fognak 2012-ben.

A tizenéves politológus magabiztossága - különösen az ellenzékbe szorult republikánusok tanácstalansága közepette - sokakat elképeszt. Demokrata párti blogírók a szülők által indoktrinált "veszélyes fasisztának", "papagájnak" vagy "kuriózumnak" nevezik.

A fiatalember nem jár iskolába, magánúton végzi tanulmányait, ami az Egyesült Államokban nem ritka dolog. 4 éves kora óta csellózni és arabul tanul. A politikára nyolcéves korában figyelt fel, a rádiót hallgatva, amikor még iskolába járt. Sem informatikus apja, sem színjátszást oktató édesanyja nem politizál aktívan. Nézetei néha még szüleit is elképesztik: apja arca elé kapta a kezét, amikor fia a The New York Times riporterének azt találta mondani, hogy "életemben nem láttam olyan elnököt, aki Barack Obamánál jobban balra állna."

Spot nevű kutyáján kívül az ifjú Jonathan egyedüli hobbija a golfozás. Ezt a sportot főleg azért kedveli, mert a golfpályán találkozhat … politikusokkal.

nyomtat

További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés