bezár
 

art&design

2017. 03. 02.
Mellszobrot kap Zomborban Schweidel József
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékművet állítanak Schweidel József honvédtábornoknak szülővárosában, a vajdasági Zomborban - közölte értesülését csütörtökön a Magyar Szó című újvidéki napilap.

Az aradi vértanú mellszobrát az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulója alkalmából március 17-én a Magyar Polgári Kaszinó udvarán avatják fel.
    

prae.hu

Schweidel József 1796-ban Zomborban született és bátorságával hamar kitűnt társai közül, a pákozdi és a schwechati csatában is hősiességéről tett tanúbizonyságot. 1849-ben, Buda ostroma után a főváros városparancsnokává nevezték ki.
    

Vezérőrnagyként végezték ki 1849. október 6-án. Haynau előbb kötél általi halálra, majd felesége könyörgésére kegyelemből golyó általi halálra ítélte annak ellenére, hogy az aradi bíróság kegyelemre javasolta. Testét a vesztőhely közelében emelt obeliszk alatti sírboltban helyezték el.
    

Schweidel József volt az első, aki egész alakos szobrot kapott a Délvidéken, a zombori megyeháza előtti téren állítottak neki emlékművet 1905-ben, a szobor azonban 13 évvel később eltűnt, és soha nem találták meg. Eddig csak egy emléktábla őrizte emlékét a kaszinó falán. Az új mellszobrot Mrákovits Péter zombori szobrász készítette.
    

A Magyar Polgári Kaszinó épületét 2014-2017 között a magyar kormány támogatásával felújították, és a megújulás keretében kap ismét szobrot a városban Schweidel József.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés