bezár
 

zene

2017. 03. 01.
Különleges születésnapi koncertre készül Oláh Kálmán
Trio Midnight - 2017. március 7. Nyitott Műhely
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges születésnapi koncertre készül Oláh Kálmán 2017. március 7-én elementáris estre számíthatnak a budapesti Nyitott Műhely látogatói: Oláh Kálmán ott ünnepli a születésnapját. Bár nem kerek évfordulóról van szó, különleges műsorral lép fel március 7-én: emblematikus zenekarával, a Trio Midnigh formációval játszik, a vendégszólista a Belgiumban élő hegedűvirtuóz, Roby Lakatos lesz. Néhány kompozíció erejéig pedig az új nemzedék, Oláh Krisztián, ifj. Oláh Kálmán és ifj. Egri János is hallható majd.

Az 1970. március 7-én született zongorista-zeneszerző a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és legkitűnőbb előadóművésze, közel két évtizede a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. Munkásságának jelentőségét jól mutatja, hogy rangos fesztiváldíjai és magyarországi elismerései mellett 2006-ban ő nyerte meg a világhírű Thelonius Monk Institute zeneszerzői fődíját az Always című kompozíciójáért. Ez után jelent meg a Kálmán Oláh Trio: Always című lemez az Egyesült Államokban, a Memphis International kiadónál, két világhírű dzsesszmuzsikus, Jack DeJohnette és Ron McClure közreműködésével.

prae.hu

A nemzetközi hírű zongorista-zeneszerző a jazzvilág élvonalába tartozó zenészekkel játszott, játszik rendszeresen. Szólóban, illetve neves külföldi zenészekből álló formációkban is gyakran fellép a világ rangos helyszínenin. Mesterien ötvözi a jazz és a klasszikus zene elemeit, erre néhány példa: Concerto for Jazz Orchestra (ennek a későbbi, szimfonikus zenekari átirata a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című műve), Images (In memoriam Béla Bartók),  Passacaglia for orchestra & jazz trio, Sketches from Bach Cello suits, valamint A Duna arca című műve vegyeskarra, vonósokra, zongorára és ütőhangszerre.  

Egy éve, 2016. február 12-én óriási siker övezte Oláh Kálmán szerzői-előadói estjét a Müpában, a hangverseny első részében a zeneszerző-zongorista szimfonikus zenekari műveiből csendült fel négy kompozíció Oláh Kálmán szólójával, a második részben pedig a legjelentősebb jazz művei csendültek fel. Az est vendégszólistája a világhírű szaxofonos, Joshua Redman volt.

Ez után nem sokkal, 2016. április 10-én, a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelt estjén Liszt-művekre született kompozíciói és improvizációi arattak sikert a Zeneakadémia Nagytermében.

Ezúttal pedig fergeteges jazzestre számíthatnak a nézők, akik a XII. kerületi, Ráth György utcai Nyitott Műhelyben töltik a március 7-i estét.

 

A Trio Midnight tagjai:

 

Oláh Kálmán – zongora

Balázs Elemér – dob

Egri János – nagybőgő

az est vendégszólistája: Roby Lakatos

Trio Midnight

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés