bezár
 

art&design

2009. 03. 22.
Giotto alkotásaiból nyílt kiállítás Rómában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Giotto és a 14. század címmel nyílt kiállítás Rómában, ahol most először láthatók együtt a nagy firenzei művész alkotásai, aki a maga korában forradalmat hajtott végre a festészetben - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

prae.hu

Giotto (1267-1337) hatására a művészek modern módon kezdték szemlélni a világot, megtanultak mesélni a képekkel, bevezették műveikbe az érzelmeket, három dimenzióban próbálták ábrázolni a teret és újra felfedezték a természet iránti szeretetet.

A kiállításon szereplő több mint 150 művet, amelyek között megtalálhatók azok a festők is, akikre hatással volt, például Baronzio, Lorenzetti vagy a Giotto mesterének tekintett Cimabue, egy nemzetközi tudományos bizottság válogatta ki.

A művek között vannak faszobrok, miniatúrával ékesített kódexek, ötvösmunkák és mindenekelőtt csodaszép táblaképek, amelyek közül néhányat erre az alkalomra restauráltak. A csúcs azonban Giotto 20 mesterműve, a Firenzében őrzött Madonna a gyermekkel és két másik Madonna, amelyet amerikai múzeumok adtak kölcsön.

A kiállításon belül van egy másik tárlat is, amely virtuálisan mutatja be festészetének ciklusait és nyomait azokban a városokban, ahol járt Rómától Firenzéig, Nápolytól Milánóig. Bonyolult technológiákon keresztül látni lehet leghíresebb freskóinak felnagyított részleteit, többek között azokat, amelyeket az assisi Szent Ferenc-bazilikában és a padovai Scrovegni-kápolnában festett.

nyomtat

További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés