bezár
 

zene

2017. 02. 09.
Elbúcsúztatták Takács Klára operaénekest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végső búcsút vettek Takács Klára operaénekestől csütörtökön a Magyar Állami Operaház előcsarnokában, a Liszt- és Kossuth-díjas művész január 21-én, 71. életévében hunyt el.

Nemcsak egy operaénekestől kell most búcsút venni, hanem egy olyan művésztől, aki kiváló muzsikus is volt, hiszen Takács Klára a vokális művészet más területein is kiemelkedő örökséget hagyott hátra, a kamarazene vagy az oratórium területén éppúgy a legmagasabb minőséget képviselte - emlékezett beszédében Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.
    

prae.hu

Felidézte, hogy a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas mezzoszoprán énekes 1945-ben született a Somogy megyei Lengyeltótiban és 1973-ban végzett a Zeneművészeti Főiskola ének-opera szakán. Ugyanebben az évben debütált az Opera színpadán Mozart A varázsfuvolájában, két évvel később pedig már Richard Wagner Siegfried című operájából Erda szerepét énekelte ugyanitt. Ez meghozta számára azt az áttörést, ami későbbi művészi attitűdjére is jellemző volt - fűzte hozzá a főigazgató.
    

Később Christoph Willibald Gluck Orfeuszának címszerepét alakította, de fontos szerepei között jegyzik még Adalgisát a Normából, Juditot A kékszakállú herceg várából, Júliát Bellini Rómeó és Júliájából, Cherubint a Figaro házasságából, Marinát a Borisz Godunovból.
    

Takács Klára 1989-ig volt az Operaház egyik vezető mezzoszopránja, de fellépett a világ 45 nagyvárosában, többek közt a New York-i Metropolitanben és a Carnegie Hallban, a Bécsi Staatsoperben, a Velencei La Fenice-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon, Tokióban és Argentinában is.
    

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy a művész felvételei is nagyon jelenősek, opera, oratórium és dallemezei közül nyolc nemzetközi nagydíjat kapott. Önálló lemezein Verdi-, Schumann- és Strauss-dalokat, valamint francia operaáriákat és operaduetteket énekel, de állandó szólistája volt a Vivaldi munkáit felfedező lemezeknek, valamint számos oratórium- és operalemezen is közreműködött.  
    

"Bármilyen szerepben lépett színpadra kiválót nyújtott, de igazából otthon ott érezte magát, ahol az intim költészet volt az úr, a maga legkifinomultabb eszközeivel" - mondta a művésznőre emlékezve Kovács János karmester, aki az operaénekes tehetségét, titokzatos nőiességét, különös szépségű hangját és veleszületett muzikalitását egyaránt méltatta.
    

A Kossuth-, Liszt Ferenc- és Prima díjas művész tisztelői egy-egy szál virággal rótták le kegyeletüket, a búcsúzók között volt mások mellett Szinetár Miklós rendező, Kautzky Armand színművész és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés