bezár
 

art&design

2017. 01. 26.
Selye János életét bemutató kiállítást nyitottak a felvidéki Révkomáromban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Selye János születésének 110. évfordulója alkalmából a világhírű magyar professzor életét bemutató állandó kiállítást nyitottak a tudós nevét viselő révkomáromi magyar egyetem konferenciaközpontjában csütörtökön.

A stressz eredete és alapjai nevet viselő tárlat Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Selye János Egyetem (SJE) közös projektjeként jött létre. A budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyagainak felhasználásával készült kiállítás ünnepi megnyitóján részt vett Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, illetve az egyetem leköszönő vezetője, Tóth János és a kedden kinevezett új rektora, Juhász György is.
    

prae.hu

Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete az ünnepségen mondott beszédében a stresszelmélet megalkotásával világhírűvé vált, Selye János életútját méltatta. Felidézte: bár Selye Jánost 10 éven keresztül jelölték az orvosi Nobel-díjra, azt mégsem kapta meg, ennek ellenére a tudós stresszelmélete óriási lökést adott az orvostudománynak, megállapításai mind a mai napig fontos szerepet játszanak.     

 

Hangsúlyozta: a Selye János életét bemutató kiállítás nem is kerülhetett jobb helyre, mint a róla elnevezett egyetem falai közé, melynek létrejöttéről annak idején heves politikai viták folytak, s amelyek pozitív végkifejletéhez Selye János kikezdhetetlen hírneve is hozzájárult.
    

A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával létrejött állandó tárlat anyagára épülve a közeljövőben egy vándorkiállítás is készül, amely a tervek szerint a pozsonyi, a turócszentmártoni, illetve a kassai orvosi karokon is látható lesz.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés