bezár
 

színház

2017. 01. 26.
A hazatérés drámája is szerepet kap a Gulág-táborokról szóló táncelőadásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A letartóztatás sokkjára, a tábori élet szenvedéseire, és a hazatérés vagy haza nem érkezés drámájára épül a szovjet Gulág-táborok áldozataira emlékező, Mementó című táncelőadás, amelyet pénteken mutatnak be a Várkert Bazárban.

Az Aranykert Egyesület és a Duna Művészegyüttes közös produkciójának rendező-koreográfusa, Juhász Zsolt az M1 aktuális csatorna csütörtöki adásában rámutatott: a Gulágról számos film, könyv, festmény és szobor született, ugyanakkor táncszínházi előadás - amelyet ő maga egyfajta közös képzőművészeti alkotásnak, élő, mozgó emlékműnek szánt - kevés.
    

Szkéné színház

Nem realisztikus történelmi tabló elkészítése volt a cél, hanem az áldozatok által átélt fizikai és szellemi megnyomorodás tapasztalatának megjelenítése a tánc eszközeivel - fűzte hozzá. Kiemelte: az előadás három pillérre - a letartóztatás sokkjára, a kényszertábori élet felfoghatatlan szenvedése, és a hazatérés vagy haza nem érkezés drámája - épül.
    

Az előadás a Gulág-táborokba zárt politikai foglyok mellett foglalkozik a hadifoglyok, és a málenkij robot során Szovjetunióba hurcolt civil lakosság hányatatott sorsával is - mondta el Juhász Zsolt, aki úgy vélte: még ma is felületes a magyar társadalom tudása a szovjet kényszermunkatáborok szörnyűségéről, az oda hurcolt hatalmas számú magyar szenvedéseiről.
    

A Gulág Emlékbizottság támogatásával létrejött előadást a határon túli magyarok lakta területeket, így többek között Újvidéket, Ungvárt és Kolozsvárt is érintve 12 nagyvárosban mutatják be február folyamán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés