bezár
 

film

2009. 03. 19.
Átütő erejű lehet a katolikus egyház ügynökmúltjáról szóló film
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átütő erejű lehet és hozzájárulhat a múlt objektív feltárásához a katolikus egyház ügynökmúltjáról szóló film - mondta a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke.

prae.hu

Ittzés János sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudott eleget tenni a keddi filmbemutatóra szóló meghívásnak. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenképpen megnézi majd a Hitvallók és ügynökök című munkát, amelyről azt követően részletesebb véleményt is mond.

A püspök úgy vélekedett, hogy bizonyos szempontból könnyen emészthető és "ütős hatású" ez a műfaj, ám több veszélyt is hordoz magában az értelmezés szempontjából. Ha tárgyszerű, korrekt, lényegre törő a film, és nem tartalmaz előítéleteket, akkor hozzájárulhat a múlt objektív feltárásához - tette hozzá.

Ittzés János közölte, hogy az MEE más utat választott az egyházi közelmúlt feltárására: szakbizottságot kért fel arra, hogy ne csak általában az ügynökkérdéssel foglalkozzon, hanem készítsen tanulmány szintű feldolgozást a pártállam idején "ilyen összefüggésben is tevékenykedő" korabeli lelkészek munkájáról. A szakbizottság munkájának eredménye tanulmánykötetekben lát majd napvilágot.

Megemlítette, hogy 2003-ban Szabó Eszter rendező foglalkozott már ezzel a témával az Isten vagy történelem című dokumentumfilmben. A 34. filmszemlén bemutatott mű a magyarországi protestáns egyházak 1945 és 1956 közötti történetét dolgozta fel.

Csoma Áron, a Magyarországi Református Egyház zsinatának szóvivője a keddi bemutató után úgy nyilatkozott: amíg a filmet nem látták, nem tudják annak jelentőségét értékelni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy múlt szerdán a zsinat határozatot fogadott el Bölcskei Gusztáv püspök, lelkészi elnök előterjesztésére, miszerint szükséges az egyház 1948 és 1990 közötti múltjának megismerése és értékelése. A dokumentumban fontosnak nevezik "a kommunista diktatúra állambiztonsági szerveinek" egyházuk tagjai között végzett munkájának feltárását, s a "lelkipásztorok és nem lelkészi tisztségviselők szerepének vizsgálatát".

A Hitvallók és ügynökök című film bemutatja a korabeli titkosszolgálati módszereket, az egyházi telefonok lehallgatását, az ügynököket felügyelő és irányító tartótiszteket, valamint a börtönbe zárt papok szentmiséit.

A német-magyar koprodukcióban készült munkát Petényi Katalin és Kabay Barna rendezte, magyarázó szövegeket mond Várszegi Asztrik katolikus püspök, pannonhalmi főapát. A filmet az Uránia Nemzeti Filmszínház április 6-tól vetíti, a Duna Televízió április 27-én két részben mutatja be, a Magyar Televízió pedig nyolc részben sugározza majd.
Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója a keddi vetítést követő sajtótájékoztatón azt mondta: az egyházi társadalom az egyik legérintettebb réteg volt az ügynökkérdést tekintve a pártállami diktatúra idején, arányuk 7-10 százalékra becsülhető az eddigi kutatások és dokumentumok alapján.

nyomtat

További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés