bezár
 

zene

2017. 01. 22.
A magyar kultúra napja - Borsos Annamária és Kovács Zsuzsa kapta idén a Bessenyei-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Borsos Annamária zongoraművész-tanár és Kovács Zsuzsa színművész kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban rendezett gálaműsoron vasárnap.

prae.hu

A hódmezővásárhelyi önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

Borsos Annamária ötéves korától zongorázik, azt követően döntött véglegesen a zenei pálya mellett, hogy középiskolás korában kétszer is aranyérmet nyert a gyulai Erkel-diákünnepségen. Pedagógiai és művészi munkája 1973 szeptemberében Csongrádon indult. Öt esztendő után tért vissza szülővárosába, ahol 38 éve tanítja a zongorista növendékeket. Pedagógiai és művészi munkájáért számos elismerést és kitüntetést kapott, köztük zongorakíséretért és tehetséggondozásért 2008-ban a Péczely Attila-díjat.

Kovács Zsuzsa a Szegedi Balettiskolában végzett zongora és ének szakon. 1960-ban Debrecenbe szerződött, majd két év múlva Szegeden folytatta pályáját. Tehetségét Vámos László rendező is felismerte, aki 1968-ban a Budapesti Operettszínházhoz szerződtette, amelynek a mai napig tagja. Az operettirodalom szinte valamennyi szubrett-szerepét megkapta, emellett számos musicalben is láthatta a közönség. A Hegedűs a háztetőnben Bessenyei Ferenc partnereként Tevje második lányát, Hodelt alakította. Rendezőként is sikereket aratott. Munkáságát a többi közt Jászai Mari-díjjal ismerték el, színpadi pályafutásának ötvenéves jubileuma alkalmából, 2010-ben pedig megkapta Budapesti Operettszínház Életműdíját.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés