bezár
 

zene

2009. 03. 18.
Negyedszázad elteltével ad újra koncertet a Rolls Frakció
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonöt év szünet után március 25-én újra összeáll és koncertet ad a magyarországi újhullám egykori ikonja, a Rolls Frakció. "Csak egyetlen alkalomról van szó, hiszen már ezer szállal kötődünk máshová" - mondta D. Nagy Lajos énekes-frontember a Diesel Clubbeli (volt E-klub) fellépésről.

prae.hu

A Rolls 1978-ban alakult. Országos ismertségre akkor tett szert, amikor egy évvel később a Piramis Kívánj igazi ünnepet című turnéján előzenekarként léphetett fel, még mint kemény rockot játszó banda. Ezt Som Lajosnak, a Piramis basszusgitárosának köszönhették, aki felkarolt három akkor induló, névtelen vidéki zenekart: a miskolci Eddát, a szegedi Eastet és a kiskőrösi Rolls-ot.

D. Nagy Lajos felidézte, hogy 1980-ban, amikor már sokat koncerteztek és tévéfelvételen vettek részt, dzsesszrockos elemekkel ötvözték a zenéjüket.

"Emlékszem, Trunkos Andris basszusgitárossal beszélgettünk és azt mondtam, túlságosan meg vannak zabolázva a dalok, meg kellene próbálni nyersebben. Ez vezetett aztán ahhoz az újhullámos zenei stílushoz, ami 1981-82-re alakult ki és a közönség is díjazta" - fogalmazott az énekes.

Ez a zene aztán szemtelen, provokatív szövegekkel párosult. Nem aratott osztatlan sikert az akkori hatalom körében például a Szabad vagyok című dal, amelynek refrénje "Szabad vagyok - mondta a majom a rácsnak; én nem - mondta a rács, engem majmok köré zártak".

A Rolls - 1982-től Rolls Frakció - mindössze egy albumot készíthetett, de mire az 1984 című lemez 1985-ben megjelent, a zenekar már csak papíron létezett, D. Nagy Lajos csatlakozott a Nagy Feró kilépése után énekest kereső Bikinihez. A Bikini egy-egy leállása idején voltak ugyan kísérletek - D. Nagy és a Frakció, "R" Frakció - ám ezek csak a D. Nagy-Trunkos kettős alkalmi próbálkozásai voltak és a Bikini mögött háttérbe szorultak.

A Rolls Frakció népszerűségét annak idején az adta, ami aztán a feloszlásban is szerepet játszott. Ahogy Trunkos András megfogalmazta: a rockzenészeknek túlságosan alternatív volt, az alternatív zenészeknek meg nagyon rockzene.

A mostani koncert ötlete már korábban felvetődött, de mostanra alakult úgy, hogy mindenki ráér, így az Amerikában élő Tóth Miklós billentyűs kivételével a Rolls Frakció a klasszikus felállásában lép fel, tehát D. Nagy és Trunkos mellett Tóth Csaba gitározik, Óbert Tibor dobol, Dzodzoglu Jorgosz és Hadnagy László kongázik. A koncerten a Perfect Name-ből ismert Losonczy Pál billentyűzik majd.

A Rolls Frakció vendégeként néhány dalban közreműködik az Omega három tagja, Benkő László, Molnár György és Debreczeni Ferenc, valamint a televíziós tehetségkutatón feltűnt Torres Dani is.

"Furcsa érzés, mert ezeket a dalokat nagyon régen nem játszottuk együtt" - mondta D. Nagy Lajos. A Bikini számos korábbi Rolls Frakció-dalt dolgozott fel és tett slágerré. Ilyen volt a Valahol Európában, az Adj helyet, a Megadtam magam a mának, a Ne legyek áruló vagy a Széles-tágas.

D. Nagy Lajos szerint a Rolls Frakciónak már nem lehet folytatása, viszont a tervek között szerepel, hogy CD-n is kiadják egyetlen albumukat, az 1984-et.

nyomtat

További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés