bezár
 

zene

2017. 01. 21.
Alexandra Soumm a Nemzeti Filharmonikusok vendége lesz
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alexandra Soumm hegedűművész a Nemzeti Filharmonikusok vendége lesz: január utolsó hetében Budapesten, Pécsen és Miskolcon lép színpadra Kovács János vezényletével.

A Müpában rendezett január 25-i hangverseny Stravinsky I. és II. szvitjével kezdődik. Ezt követően Mendelssohn e-moll hegedűversenye hangzik el, amely a zeneszerző utolsó alkotókorszakában keletkezett. Mozart A-dúr hegedűversenye a műfaj legnépszerűbb darabjai közé tartozik, amelyben a szerző összegezte a versenymű fejlesztésében elért vívmányait. Az est Mozart D-dúr "Haffner" szimfóniájával zárul - olvasható a Nemzeti Filharmonikusok MTI-hez eljuttatott közleményében.

prae.hu

Az orosz származású francia hegedűművész és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egy nappal korábban, január 24-én a pécsi Kodály Központban, január 26-án pedig a miskolci Művészetek Házában lép fel. A programban annyi lesz a változás, hogy Mozart A-dúr hegedűversenye helyett a szerző Serenata notturna D-dúr című műve lesz hallható.

Január 28-án a kamarazene javából hallhat válogatást a közönség a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar Kamarakórusa tolmácsolásában a Próbatermi vendégség elnevezésű kamarazenei hangversenyen a Müpában.

Mint a közleményben írják, Beethoven Nagy fúgája talán az egyik legnehezebben megérthető és értelmezhető mű a zenetörténetben, olyan alkotás, amely megosztja a közönséget. A Trió klarinétra, gordonkára és zongorára abban az időben keletkezett, amikor a klarinét szólóhangszerként még nem nyert polgárjogot a kamarazene területén. Webern 1913-ban írt, mindössze négy-öt perc időtartamú Hat bagatellje elvontságával adja fel a leckét, Glinka Patetikus triójának elhangzása pedig igazi kuriózum, hiszen az orosz kamarazene alkotásai nem szólalnak meg érdemükhöz méltó számban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés