bezár
 

irodalom

2009. 03. 17.
Sajtótörténeti kiállítás nyílt Nyíregyházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az egykori Szabolcs, Szatmár és Bereg vármegye sajtótörténeti érdekességeit bemutató kiállítás nyílt hétfőn Nyíregyházán; a megyei levéltár tárlatán a térség régi, az 1800-as és 1900-as évekből származó napi- és hetilapjait, illetve folyóiratait láthatják az érdeklődők.

prae.hu

A tárlaton olvasható a többi között az 1888-ban kiadott Turul, az 1831-es Minerva, az 1904-es Nyírvidék, az 1907-es Szabolcsvármegye, az 1908-as Szabolcs, az 1911-es Haladás, az 1913-as Szabolcsi Hírlap, az 1926-os Felső-Szabolcs és az 1937-es Képes Szabolcs egy-egy száma is.

Mecsei Éva, a levéltár igazgatója a megnyitón elmondta: az intézmény által őrzött sajtótörténeti ritkaságok száma folyamatosan gyarapszik. Ehhez hozzájárulnak a magángyűjtők is, akik digitalizálásra rendszeresen átadják a birtokukban lévő kiadványokat, hogy azokat közkinccsé tehessék.

Az igazgató az adományozók között említette Kozma Pétert, a megyei önkormányzat fideszes alelnökét, aki a mostani kiállítást megnyitva bejelentette: birtokába került egy 1831-es Egyháztörténeti értekezések című folyóirat, amit a levéltár rendelkezésére bocsát. A bekötött példányt digitalizálhatják, így bárki megismerheti az intézményben az 1800-as évek elejének szabolcsi vallási helyzetét.

A sajtótörténeti kiállítás nyitónapján egyébként a legtöbben a valamikori újságokban megjelent írásokra voltak kíváncsiak.

Sokan olvasták például a Nyírvidék 1904. szeptember 11-ei számát, amelynek első oldalán a magyar ipar védelmére alakított egyesület azt kifogásolta, hogy "a társadalmi körök nem foglalkoznak a honi iparpártolással, a hazai nemzetgazdasági erők védelmével, s a külföldi ipar árui korlátlanul özönlik el a piacokat".

Nagy érdeklődést váltott ki a Szabolcsvármegye 1907. április 24-ei számában megjelent Becsüljük meg a munkát című írás is, amely arról szólt, hogy "a munkaadóknak az államról kellene példát venniük, amely a tisztességesen végzett munkát megfelelő bérrel honorálja, s ezáltal jólétet biztosít a munkásnak". Ezzel szemben a magáncégeknél "folyamatosan háborúsdit játszanak, így a közteherviseléshez nem folyik be elég adó az alacsony munkabérekből" - állította a régi írás.

Az érdeklődők szerint egy kicsit a mát idézte a Szabolcsi Hírlap 1913. április 30-ai száma is, amelyben Jósa András főorvos - az ő nevét viseli ma a nyíregyházi kórház - az egészségügy térségi helyzetéről írt, kemény szavakkal követelve az előjáróságtól a lépéseket - a szerinte - "gyalázatosan megszégyenítő egészségügyi állapotok megváltoztatásáért".

nyomtat

További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés