bezár
 

építészet

2009. 03. 17.
Homlokzat-felújításokkal javítják a városképet Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődhet a városképet rontó belvárosi épületek homlokzatának felújítása Pécsett. Az önkormányzat egy, a napokban meghirdetett pályázat 30 millió forintos keretével igyekszik ösztönözni a tulajdonosokat a munkák elvégzésére, hogy 2010-ben méltó környezetben fogadhassák az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programra érkező vendégeket.

prae.hu

Hódosi Vera, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának szocialista elnöke a témában tartott hétfői fórumot követően elmondta: az ingatlanok tulajdonosai októberig házanként a kivitelezési költségeik felére, maximum másfél millió forintra pályázhatnak. A kivitelezés pedig nemcsak a vakolást és a festést, hanem a külső megjelenéshez éppúgy hozzátartozó nyílászárók és ereszcsatornák cseréjét is magukba foglalhatják.

Megjegyezte, hogy a felmérés szerint az összes, külső felújításra szoruló épületre mintegy százhetven millió forintot kellene költeni, ennyi pénz azonban nem áll rendelkezésre, így előnyt élvez az a félszáz ingatlantulajdonos, akiknek épületei a legszűkebb belvárosban vagy az EKF-programok tervezett helyszínei közelében állnak.

Hódosi Vera szólt arról, hogy tapasztalatai szerint eddig az érintettek többsége kedvezően fogadta a városnak a rekonstrukcióra vonatkozó kezdeményezését, mert a pályázatnak köszönhetően forrást nyerhetnek esetleg régóta tervezett és költséges felújításokra.

Papp Judit, a baranyai megyeszékhely főjegyzője korábban azt mondta: mintegy százhúsz épület szorul felújításra Pécsett, és ha a kérés nem elég, az önkormányzat végső megoldásként hatósági eszközöket is alkalmazna egyes frekventált területeken található, nagyon rossz állapotú ingatlanok rendbetételéhez.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés