bezár
 

zene

2009. 03. 17.
Szent Patrik Napi Fesztivál a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Patrik napjához kapcsolódva idén is megrendezik az immár hagyományossá vált ír zenei fesztivált a Fonó Budai Zeneházban; a szombati rendezvényen öt zenekar, ír táncház, valamint fotó- és ékszerkiállítás is várja az érdeklődőket.

prae.hu

A szervezők tájékoztatása szerint az egynapos fesztiválon a tradicionális népzenétől a kocsmazenén keresztül a rockosabb feldolgozásokig szinte mindenféle stílusú ír zenével találkozhat a közönség. Az eseményt egy szegedi csapat, a Punks'n'Fairies fellépése nyitja. Őket követi a 2003 óta létező Ister zenekar, amelynek zenéje elsősorban az ír pubok hagyományaiból táplálkozik.

A fesztivál állandó szervezője, az Eclectica is fellép változatos repertoárjával: kelta eredetű tradicionális népdalok, breton, török, csángó táncdallamok és saját művek kapnak helyet a progresszívebb, modernebb hangzásvilágú műsorban. Ezek mellett népszerűbb ír, walesi és kanadai származású előadók dalai is felcsendülnek az Eclectica feldolgozásában.

A nagyszínpad utolsó előadója Patrick McMullan lesz a Paddy and the Gas Station nevű formációval. Az ír származású, ma már hazánkban élő zenész, aki 30 éve járja a világot, számos stílusban, többek között az ír tradicionális folk, a rock, a blues, a folkrock és a fusion világában is otthonosan mozog. Több zenekarban, köztük a The Irish Rovers of Budapestben, a Sziámiban és a Headless Nationben is játszik.
A koncertek után hajnalig tartó táncmulatság kezdődik az ír-kelta zenei hagyományokat ápoló Greenfields együttessel, amelynek repertoárjában az ősi hangzású hangszeres muzsika és a népszerű kocsmazene egyaránt megtalálható.

A fesztiválon nyílik meg Ary Krisztina dublini fotókiállítása is, amelyet két hétig láthat a Fonóban a közönség. A programokat kelta stílusú ékszereket bemutató kiállítás és vásár is kíséri.

A fővárosban Szent Patrik napjának előestéjén, hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Bran együttes zenél, Szent Patrik napján, kedden pedig a Paddy and the Rats elnevezésű, skót és kelta népdalokat, ír kocsmadalokat, tengerészdalokat és punk klasszikusokat is játszó miskolci formáció lép fel a Rocktogon Music Pubban.

Szent Patrik, Írország védőszentjének napját március 17-én ünneplik. Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol mint rabszolga juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik.

Nevéhez számos legenda fűződik, az egyik legismertebb történet szerint Szent Patrik űzte ki a kígyókat a Zöld Szigetről (bár minden bizonyíték arra mutat, hogy a jégkorszak utáni Írországban egyáltalán nem voltak kígyók). Szent Patrik jellegzetes szimbóluma a háromlevelű lóhere, ennek segítségével magyarázta el ugyanis az íreknek a Szentháromságot: a három levél - mint ahogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek a keresztény vallásban - egy alakban, a szárban egyesül.

Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek, keresztények és nem keresztények egyaránt. Ilyenkor az emberek ír ételeket esznek, ír italokat isznak és lóherét tűznek ki a ruhájukra, vagy teljesen zöldbe öltöznek.

nyomtat

További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés