bezár
 

színház

2009. 03. 17.
Utazó- és stúdiószínházi fesztiválra, táncbemutatóra készülnek Egerben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nemzetközi Utazó Színházi Fesztivál csehországi bemutatójára, stúdiószínházi fesztiválra és táncbemutatóra készül az egri Gárdonyi Géza Színház.

Szkéné színház

A 2008 októberében Újvidéken kezdődött, Quartett elnevezésű utazó fesztiválnak a következő állomása a csehországi Chebben lesz, ahol Visky András Alkoholisták című darabját adja elő az egri társulat - közölte a programokról tartott hátfői tájékoztatón Jónás Péter koordinátor.

Mint elmondta, a kezdeményezésben a chebi, az egri és az újvidéki mellett a franciaországi Nantes színháza vesz részt. 2010 márciusáig valamennyi helyszínen bemutatkozik mind a négy teátrum: a chebi társulat Václav Havel Összeesküvők, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház társulata Sylvain Levey Aszfaltdzsungel című művét, a nantes-iak pedig Milena Markovic Babahajó című darabját adják elő.

A körút 2009 októberében ér Egerbe, a végső állomás pedig Nantes; valamennyi helyszínen egyéb kulturális események, így filmvetítés, fotókiállítás, felolvasó színházi előadás és világzenei koncertek kísérik a bemutatókat - ismertette a programot a koordinátor-dramaturg.

Tíz előadást láthat a közönség a XX. Magyar Stúdiószínházi Fesztivál keretében március 27. és 31. között öt napon át az egri Gárdonyi Géza Színházban - erről már Csizmadia Tibor direktor beszélt a sajtótájékoztatón. A program a Komáromi Jókai Színház előadásával kezdődik, a társulat a Müller Péter-Seress Rezső szerzőpáros Szomorú vasárnap című melodrámáját adja elő. A tatabányai Jászai Mari Színház Lőrinczy Attila Celestina, avagy calisto és Melibea című tragikomédiájával, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház pedig Ödön von Horváth Kasimir és Karoline című produkciójával mutatkozik be.
Az egri társulat két darabbal is a közönség elé áll: Visky András Alkoholisták című zenés performanszát és Shakespeare Velencei kalmárját mutatják be.

Több alternatív csoport, így a Neptun Brigád, a Maladype Színház, a Stúdió K. és a Budaörsi Játékszín egy-egy darabját is láthatja az egri publikum. A határon túli magyar színjátszást pedig a Szabadkai Népszínház magyar társulata képviseli. Ők Háy János a Gézagyerek című "istendrámáját" adják elő. A fesztivált a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó zárja március 31-én - közölte Csizmadia Tibor.

Rendhagyó bemutatóval jelentkezik a teátrum frissen alakult tánctagozata - közölte a sajtótájékoztatón Barta Dóra, a tánctagozat vezetője. A Három az egyben című produkció a tagozat három fiatal művészének koreográfiája alapján kerül a közönség elé. A trilógia mindhárom része az ember morális fejlődését, az emberek egymáshoz való viszonyát kívánja bemutatni a tánc nyelvén megformált különböző karaktereken keresztül - jegyezte meg Barta Dóra.

nyomtat

További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés