bezár
 

film

2009. 03. 16.
Folytatódik a harc az orosz Filmművészek Szövetségében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a harc az orosz Filmművészek Szövetségében, amelynek decemberi kongresszusán leválasztották elnöki tisztségéből Nyikita Mihalkovot. A neves rendező a szövetség egész tagságát összehívta március 30-ra egy újabb kongresszusra, hogy ott majd az ő jelöltjét válasszák meg elnöknek, vagy esetleg megszűnjön a szövetség.

prae.hu

Mihalkov decemberi fenyegetésének megfelelően az igazságügyi minisztérium formai hibákra hivatkozva nem fogadta el a tanácskozás eredményét, s nem jegyezte be a megválasztott vezetést élén Marlen Hucijev rendezővel, emiatt a szövetség működésképtelen.

Hucijev támogatói, azaz Mihalkov ellenfelei - leginkább moszkvai rendezők - peres úton támadták meg a régi vezetést, s most bejelentették: nem vesznek részt az újabb kongresszuson.

Mihalkov ezúttal sem személyesen, hanem pártoltja, Mihail Porencsenkov színész, megbízott elnök útján jelentette be szándékát, s Porecsenkov egyben közölte: jelölteti magát az elnöki tisztségre.
Elmondta továbbá, hogy Mihalkov a társadalom segítségét kéri az új kongresszus megrendezéséhez, ugyanis Moszkvába szándékozik hívni az egész országból a filmeseket, hogy részletesen beszámoljon az elmúlt időszakról, s hogy "saját maguk lássák, hallják és értsék, mi történik". Mindez pedig úti- és szállodaköltséggel, továbbá nem elenyésző terembérrel jár: az egyik legdrágább helyen, a Gosztyinnij Dvor kiállítási központban bérelt helyiségeket.

A minisztérium döntése értelmében április 1-ig kell rendezni a szövetségben felmerült jogi problémákat, ellenkező esetben a szervezet tevékenységét leállíthatják egy fél évre.

A rendezői szakosztály moszkvai tagjai jószerivel tanácstalanok. Többen azt mondták, úgy vélik: Mihalkov ellen nem lehet fellépni, közel áll az ország vezetéséhez, nagy befolyással van a filmművészetre szánt eszközök elosztásában, s a többnapos moszkvai út fejében sokan úgy szavaznak majd, ahogyan ő szeretné, ezért az egyetlen cél a köztiszteletnek örvendő, 80 éves Marlen Hucijev megóvása lehet. Mások azonban úgy vélik: a jelen helyzetben teljesen kiszámíthatatlan, mit tesznek majd az emberek, s nagyon nagy az esély arra, hogy ugyanaz történjen, mint az 1986-ban tartott V. kongresszuson, ahol váratlanul, demokratikus úton a maximális erkölcsi tekintélynek örvendő Elem Klimovot választották a szövetség elnökévé éppen úgy, ahogy most Hucijevet.

Nyikita Mihalkov 12 éven át volt a szövetség elnöke, s munkája már jó ideje elégedetlenséget keltett. Eladta a szövetség több értékes ingatlanát, s éppen le akarta bontatni a szervezet nagy hagyományú székházát, hogy szállodát építsenek a helyére. A számvevő bizottság jelentéséből az is kiderül, hogy a szervezet némely ingatlanának bérlői ősi, nevetségesen olcsó díjakat fizetnek, mások több éve egyáltalán nem fizetnek semmit, továbbá hogy a gazdasági döntések nagyrészt legkevésbé sem jogszerűen születtek. Mindazonáltal a szövetség vagyona még így is 100 millió dollár felett van.

Mihalkov kimagasló rendezői és színészi tehetségét senki nem vonja kétségbe kollégái között, de emberileg soha nem tartották sokra.

nyomtat

További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés