bezár
 

art&design

2016. 12. 14.
ÁSZ: szabálytalanságok újabb három megyei múzeumnál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újabb három megyei hatókörű városi múzeumban: a szegedi Móra Ferenc Múzeumnál, a zalaegerszegi Göcseji Múzeumnál és a tatai Kuny Domokos Múzeumnál tárt fel szabálytalanságokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Az ÁSZ szerdán nyilvánosságra hozott jelentése mindhárom intézménynél feltárta, hogy a kialakított irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást, továbbá a pénzügyi és vagyongazdálkodás, valamint a kulturális javak nyilvántartása egyik múzeumnál sem felelt meg a jogszabályoknak. A három jelentésben az ÁSZ több mint 90 javaslatot fogalmazott meg.
    

prae.hu

A számvevőszék 2015 második felében kezdte meg mind a tizenkilenc megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzését, melyből az első hat jelentést (Debrecen, Győr, Nyíregyháza, Szekszárd, Szentendre és Szolnok) december 8-án hozták nyilvánosságra. Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke akkor hangsúlyozta: a 2011 és 2014 közötti évekre kiterjedő ellenőrzései során az ÁSZ az egyes intézmények tekintetében eltérő mértékű, sorozatos szabálytalanságokat tárt fel, amelyek veszélyeztethetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését.
    

A múzeumok pénzügyi és vagyongazdálkodása egyik esetben sem felelt meg a vonatkozó törvényi előírásoknak. Továbbá a kulturális javak kölcsönzése során feltárt szabálytalanságok miatt a kulturális javak vagyonbiztonsága egyik múzeumnál sem volt megfelelően biztosított - hívta fel a figyelmet az ÁSZ alelnöke a december 8-i sajtótájékoztatón.
    

A második ütemben végzett, három múzeumot érintő vizsgálat szerint a Móra Ferenc Múzeum teljesített bevétele 2014-ben 905,8 millió, teljesített kiadása 826,9 millió forint, a Göcseji Múzeum teljesített bevétele 376,9 millió, teljesített kiadása 349,6 millió forint, a Kuny Domokos Múzeum teljesített bevétele pedig 261,4 millió, teljesített kiadása 198,1 millió forint volt.
    

A jelentés emlékeztet: 2011 és 2013 között mindhárom múzeum jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson ment keresztül, az irányítószervek feladatellátása azonban a háromból csak a zalaegerszegi intézménynél volt szabályszerű, a szegedi és tatai múzeumnál viszont összességében szabálytalan volt. A 2011 és 2013 közötti átszervezések során mindhárom intézménynél voltak szabálytalanságok.
    

A szabálytalanságok megelőzését, valamint a korrupció ellen védettséget biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében mindhárom múzeumnál sorozatos szabálytalanságok voltak az ellenőrzött időszakban - állapította meg az ÁSZ.
    

Egyik intézménynél sem nem tettek eleget a jogszabályban előírt gazdálkodási adatok közzétételére vonatkozó kötelezettségnek, továbbá nem készítettek adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot, valamint nem szabályozták a közérdekű adatigénylések teljesítésének rendjét sem. Kockázatkezelési rendszert egyik múzeumnál sem működtettek. Az integritásszemlélet érvényesítése érdekében a szegedi, a zalaegerszegi és a tatai intézménynél sem tettek intézkedéseket - tárta fel a vizsgálat.
    

Az ÁSZ ellenőrzései megállapították, hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodás a Móra Ferenc Múzeumnál, a Göcseji Múzeumnál és a Kuny Domokos Múzeumnál sem felelt meg a törvényi előírásoknak 2011 és 2014 között. Az ÁSZ mindhárom intézmény esetében feltárta, hogy 2012-ben a vagyontárgyak hasznosítására jogalap nélkül, az erre feljogosító szerződés hiányában, 2013-ban és 2014-ben vagyonkezelői szerződés nélkül került sor. Emellett a pénzügyi és vagyongazdálkodást további szabálytalanságok jellemezték mindhárom múzeumnál.
    

A számvevőszék - a korábbi hat múzeumhoz hasonlóan - a szegedi, a zalaegerszegi és a tatai megyei hatókörű városi múzeum ellenőrzése során is feltárta, hogy a kulturális javak nyilvántartásáról teljes körűen nem gondoskodtak. Továbbá a kulturális javak kölcsönzése során a kölcsönzési szerződések nem tartalmazták a jogszabályban rögzített állományvédelemre és vagyonbiztonságra vonatkozó, kötelező tartalmi elemeket, emiatt a kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága a szegedi, a zalaegerszegi és a tatai múzeumnál sem volt biztosított 2011 és 2014 között - állapította meg az ÁSZ.
    

Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ Szeged polgármesterének három, a Móra Ferenc Múzeum igazgatójának további 24 javaslatot fogalmazott meg. Tata polgármesterének hat, a Kuny Domokos Múzeum igazgatójának további 29 javaslatot tett az ÁSZ, míg Zalaegerszeg polgármesterének négy, a Göcseji Múzeum igazgatójának további 26 javaslatot fogalmazott meg. Az érintetteknek a javaslatok alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük - közölte az Állami Számvevőszék.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés