bezár
 

irodalom

2016. 12. 13.
Megjelent az új JAKKendő-díjas könyv!
Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent az új JAKKendő-díjas könyv! Fekete I. Alfonz 1986-ban született Szabadkán. Budapesten és Szegeden végezte egyetemi tanulmányait. A prózán kívül kritikákat ír, valamint fantasyvel, tündérmesékkel és gyerekirodalommal foglalkozik. A könyv bemutatója a másik új JAK-füzettel, Molnár T. Eszter A számozottak című kötetével együtt lesz 2016. december 14-én este 5 órakor Budapesten, a Nyitott Műhelyben. A bemutató Facebook-eseményén lehet jelezni a részvételt.  

Tessék, csak tessék! Nem csalás, nem ámítás, íme a mosolygó zsonglőr első trükkjei! Nehogy azt higgyék, hogy papíron zsonglőrködni veszélytelen mutatvány. Fekete I. Alfonz felkap bármit, ami a keze ügyébe kerül, egyszerre játszik mágikussal és hétköznapival, hogy az egyik pillanatban még az éjszakai buszon zötykölődjünk a gyroszszagban, a másikban pedig már krétarajzzal bírjuk szóra a budapesti házakat. Ezen a porondon Kaczor király dörzsölt politikus, Róka Rudi pubertáskori problémákkal küzd, és megfér egymás mellett Vitéz László és Pancimanci, a középkori Bizánc és Kun Béla. Néha ikonikus, máskor a társadalom vagy az emlékezet pereméről verbuvált alakokért nyúl, akiknél biztosan lehetne találni dicsőbbeket, de pont ezzel a nyers őszinteséggel, ezzel az öniróniával tudnak legjobban beszélni az itt és mostról. Figyeljék a labdákat, figyeljék a kezét! Mondtam, hogy nem veszélytelen a mutatvány, de ne csak a zsonglőrért izguljanak. Felkavaró trükkök következnek. Nyomot hagynak abban is, aki nézi, aki forgatja. 

prae.hu

Moskát Anita ajánlója a könyvhöz. 

Fekete I. Alfonz: A mosolygó zsonglőr

A JAKkendő-díj Magyarországon ritka és kivételes módon magánalapítású szépirodalmi díjként jött létre 2012-ben. 
A JAKkendő-díj alapító támogatója a MrSale Öltönyüzlet, melynek cégvezetője, Békés Zoltán fontos célnak tartja a magyar kultúra és mindenekelőtt a fiatal kortárs magyar irodalom helyzetbe hozását, és hogy az elismerést évről-évre odaítéljék egy-egy pályakezdő magyar prózaírónak. Az alapító szándéka hosszú távon az is, hogy a díj a könyvek eladásából és további támogatásokból önfenntartóvá váljon.
A mindenkori JAKkendő-díjas szerző könyve a József Attila Kör Irodalmi Egyesület nagy hagyománnyal rendelkező JAK-füzetek sorozatában lát napvilágot, és a díjhoz pénzjutalom is kapcsolódik. Az elismerést első alkalommal Szil Ágnes Tangram, második alkalommal Mán-Várhegyi Réka Boldogtalanság az Auróra-telepen, harmadik alkalommal pedig Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című kézirata nyerte el.
A JAKkendő-díj negyedik kuratóriumának tagjai voltak: Harmath Artemisz kritikus, irodalomtörténész, Lapis József kritikus, irodalomtörténész, valamint a JAK-füzetek sorozatszerkesztői, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós.
Támogassa Ön is a díjat és a fiatal szerzők megjelenését! Olvassa el a díjazott köteteket, és vásárolja meg őket családtagjainak, barátainak, üzletfeleinek!
További támogatásokat közvetlenül a József Attila Kör bankszámlaszámán ajánlhat fel: 11706016-20464170

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés