bezár
 

zene

2016. 12. 13.
Várdai Istváné lett a legendás Stradivari cselló
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várdai Istváné lett a legendás Stradivari cselló Világhírű csellistánk, Várdai István ma délelőtt mutatta be a Művészetek Palotájában a sajtó képviselőinek azt a Stradivari csellót, amelyet a közelmúltban egy anonomitását megőrizni kívánó német mecénás vásárolt számára a hangszer amerikai tulajdonosától.

A legendás csellót "Ex du Pré-Harrell Stradivarius" néven tartják számon, utalva korábbi tulajdonosaira, a tragikusan fiatalon sclerosis multiplexben meghalt angol csellistára, Jacqueline du Pré-re és a nagyszerű amerikai művészre, Lynn Harrell-re. Minden idők leghíresebb hangszerkészítője, Antonio Stradivari életében kb. 1100 hangszert készített, közülük 750 maradt ránk, ebből mindössze 65 cselló. Egy-egy Stradivari cselló ára dollármilliókban, forintmilliárdokban mérhető. Az 1673-ban készült hangszer volt az első cselló, amelyet Stradivari a tanulóévek után saját műhelyében, önállóan készített. 

prae.hu

Várdai a sajtótájékoztatón elmondta: nagy öröm, hogy a fantasztikus hangszer sok évtized után visszatért Európába az pedig az egész magyar zenei élet számára nagy megtiszteltetés, hogy személyében ezentúl magyar művész játszhat rajta, hiszen Starker János óta nem volt magyar csellistának Stradivari hangszere. Várdai eddig egy 1720-ban készült Montagnana mestercsellón játszott - ezt a jövőben is megtarthatja. 

Körner Tamás, Várdai impresszáriója kiemelte: a mesterhangszereket vásárló mecénásoknak komoly érdekük fűződik ahhoz, hogy hangszerükön a legkiválóbb muzsikusok játszanak - az, hogy a német mecénás erre Várdait tartotta a legérdemesebbnek, újabb bizonyítéka a magyar csellista klasszisának.

Várdai István

A kép forrása: http://fidelio.hu/klasszikus/2016/12/12/uj_hangszert_kapott_vardai_istvan/ (a szer.)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés