bezár
 

film

2016. 11. 27.
A rövidfilmes zsűri szerint technikailag és tartalmilag is változatos volt a versenyprogram
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Technikailag és tartalmilag egyaránt gazdag és változatos volt a vasárnap záruló, ötnapos Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramja - értékelte a nemzetközi zsűri az MTI kérdéseire.

A 14. alkalommal megrendezett budapesti Anilogue fesztiválon harminc rövid animáció szerepelt a versenymezőnyben. A szervezők 17 országból pályázó mintegy 1300 alkotás közül válogatták ki a versenyprogram résztvevőit. Több magyar animáció is versenyzett ebben a mezőnyben, köztük Gauder Áron Kojot és a fehérember, Tóth Luca Superbia, Dell'Edera Dávid Balkon, Andrasev Nadja A nyalintás nesze és Bucsi Réka Love című munkája.

prae.hu

A kéttagú nemzetközi zsűri, Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer és Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett szombat esti díjátadón Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák című alkotásának ítélte oda a 2000 eurós díjat. Két finn animáció, a Féregjárat és a Fájós szemek az örökkévalóságig különdíjas lett, a közönség pedig a spanyol Decorado című rövid animációt választotta a legjobbnak.

"Nagyon élveztem a program színességét mind az animációs technikák, mind a történetek szempontjából, amelyeket az alkotók ezekkel a technikákkal elmeséltek" - válaszolta Mihai Mitrica zsűritag az MTI kérdésére. Uralkodó tendenciát nem tapasztalt a programban, "de sok film ábrázolta a magány témáját" - fűzte hozzá.

Véleménye szerint nagyon erős magyar produkciók szerepeltek a válogatásban. "Úgy gondolom, a magyar animációs filmesek új generációja nagyon érett" - értékelte, és példaként kiemelte Bucsi Réka Love és Tóth Luca Superbia című munkáját.

Jean-Christophe Soulageon a fesztiválprogram eklektikusságát dicsérte: "az animációs filmek minden stílusát lefedte a pixillációtól a roboscópián át a hagyományos és a 3D-s animációig, sőt akadt néhány hibrid rövidfilm is". Értékelése szerint minden film - a legrövidebbtől a leghosszabbig - színvonalas volt és gondolatébresztő.

Uralkodó tendenciát ő sem látott kirajzolódni a válogatásban, de mint megjegyezte, a melankólia és a szomorúság több filmre is jellemző volt, a magány vagy a depresszió komikus vagy drámai stílusban, az egyszerű krónikától a dramatikailag strukturáltabb tartalomig sokféle módon megjelent.

Az Anilogue vetítései vasárnap estig tartanak az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin moziban és az Art+ moziban. A győztes alkotások is újból megtekinthetők. A részletes program az anilogue.com oldalon olvasható.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés