bezár
 

film

2016. 11. 26.
Spanyol film kapta az Anilogue fesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Spanyol film, a Pszichonauták - Az elveszett gyerekek című alkotás kapta az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját, míg a különdíjat A levágott kezű lány című francia filmnek ítélte oda a zsűri.

A díjkiosztót az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartották szombat este.

A holland Vessela Dantcheva, az észt Hardi Volmer és a magyar Vácz Péter rendezők alkotta zsűri Alberto Vázquez és Pedro Rivero spanyol alkotók Pszichonauták - Az elveszett gyerekek (Psiconautas, los ninos olvidados) című filmjének ítélte a legjobb egészestés animációnak járó fődíjat - közölték a szervezők szombat este az MTI-vel.

prae.hu

Alberto Vázquez és Pedro Rivero szürreális fantaziájában egy ökológiailag elpusztított szigetről próbálnak kijutni a hősök, a dühös Birdboy és a kalandvágyó Dinky. A film társadalomkritikája érdekében tipikus rajzfilmhősöket forgat ki és iróniával beszél a világ és környezetünk elpusztításáról, az elidegenedésről, valamint az ember saját démonaival való küzdelméről.

A kategória különdíját a francia Sébastien Laudenbach A levágott kezű leány (La Jeune Fille sans mains) című alkotása kapta. A korábban rövidfilmeket jegyző Sébastien Laudenbach első egészestés animációja a Grimm-testvérek azonos című meséjét adaptálja. A történetben egy szegény molnár a jólétért alkut köt az ördöggel és ennek egy véletlen folytán a lánya is részese lesz.

A rövidfilmek között idén 30 film szállt versenybe, köztük számos magyar alkotás is. Most először a legjobb rövidfilmet 2000 euróval jutalmazták. A három tagú nemzetközi zsűri - Jean-Christophe Soulageon francia filmproducer; Mihai Mitrica, a romániai Anim'est Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és igazgatója és Milorad Krstic rendező - az idén Joanna Rytel svéd alkotó Tűzről pattant anyák (Moms on Fire) című alkotását ítélte a legjobbnak.

Különdíjjal jutalmazta a zsűri Lauri Järvenpää finn alkotó Féregjárat (Wormhole), Terri Matthews brit animációs A bot rossz vége (The Wrong End of the Stick), valamint az ugyancsak finn Elli Vuorinen Fájós szemek az örökkévalóságig (Sore Eyes for Infinity) című rövidfilmjét. A közönségdíjat Alberto Vazquez spanyol alkotó Decorado című animációja érdemelte ki.

Az 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon tizenhárom új egész estés alkotást és csaknem 200 rövidfilmet láthatott a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés